Vibe: ”Mottagandet har varit otroligt”

avMichael Wagner

GÖTEBORG. 300–400 supportrar mötte upp Lasse Vibe, 32, när han gjorde sin första öppna träning med IFK Göteborg.

De fick se en ringrostig målgörare, men en pådrivare på träningsplanen.

– Mottagandet har varit otroligt. Nu vill jag bidra till att göra spelarna bättre, säger Vibe till Sportbladet.

Under söndagen möter IFK Göteborg Elfsborg i ett västderby på Ullevi dit det hittills sålts drygt 15 000 biljetter.

På lördagen gjorde återvändande skyttkungen från 2014, Lasse Vibe, sin första öppna träning med Blåvitt inför 300–400 åskådare på Kamratgården.

Efteråt sammanfattade dansken för Sportbladet de senaste dagarnas mottagande av Blåvittfansen:

– Det har varit otroligt. Jag hade väl tänkt att det skulle bli lite, men inte så här. Det hade jag inte kunnat föreställa mig.

– Jag är oerhört tacksam, säger Vibe.

Inga matcher på fyra månader

Anfallaren deltog under större delen av träningspasset men tog det lugnare under ett par av övningarna för att inte ta några onödiga risker.

Vibe har inte spelat matcher kontinuerligt på över fyra månader. I början av november spelade han tre matcher för sin tidigare kinesiska klubb Changchun Yetai.

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu väntar IFK Göteborg på ett formellt godkännande från Kina för att Vibe ska hinna bli spelklar till mötet med Elfsborg.

– Vi kan vänta fram till en dryg timme före avspark när truppen formellt ska lämnas in inför matchen, säger tillförordnade sportchefen Kennet Andersson.

Tränaren Poya Asbaghi kommer därför ha med Vibe i den preliminära truppen mot Elfsborg.

Själv säger dansken om formen:

– Svindålig! Haha!  Träningsmässigt och fysiskt ligger jag bra till men jag är inte i matchform. Jag behöver någon dryg vecka ytterligare med träning för att vara redo för mer än 10–20 minuters inhopp. Jag kommer inte vara i toppform i de närmaste matcherna.

– Jag kommer vara med i truppen i fall jag blir spelklar och jag är redo för ett inhopp.

Vilka är dina intryck av det här IFK Göteborgslaget?

– Jag ser spelare som är jätteduktiga, på teknisk hög nivå. Som kan taktiken och strategin. Alla är väldigt påkopplade. Men det fattas en del smågrejer, att man tar det hela vägen.

”Grisa lite”

– Det låter lite gammaldags: alla behöver inte vara kompisar när vi är ute på träning, här kan vi grisa lite för att få upp intensiteten och nivån. Inne i omklädningsrummet kan vi vara kompisar.

– Jag blir bara bättre om någon driver på och skriker lite. Vi ska ha bort ha den osäkerheten, säger Vibe.

Kan du driva på i den rollen, piska på lite?

– Ja, det kan jag göra. Sedan får vi se om spelarna tar emot det eller bara stänger av och tycker att jag är jobbig jävel. 

Det är ingen snäll Lasse Vibe som kommit tillbaka?

– Jo! Jag är jättesnäll, men inte här ute på träningsplanen. Där inne (Vibe pekar bort mot byggnaderna på Kamratgården) kan vi kramas och pussas. Men jag vill att spelarna ska bli bättre, utomlands är det inte snällt. Fotboll är inte bekvämt. 

Tränaren Poya Asbaghi bekräftade att Vibe är med i den preliminära matchtruppen mot Elfsborg, att Kristopher Da Graca är tillbaka efter skada men att Sargon Abraham inte är uttagningsbar.

Om intrycken av Vibe efter två träningspass, sa Asbaghi:

– Som karaktär och person är det ännu mer påtagligt än det jag fått höra innan. Det är en person med väldigt mycket engagemang och fint ledarskap. Det är precis det vi behöver. Kan han spela så får vi det ledarskapet även innan för linjerna och också en extremt skicklig fotbollsspelare.

ARTIKELN HANDLAR OM