Jesper Blomqvist: ”Det har varit botten – frustrerande”

Svensken om Ole Gunnar Solskjaer som ny tränare i United

avPer Bohman

Hans gamla lagkamrat tar över Manchester United.

Jesper Blomqvist tycker att det är rätt väg för klubben.

– Senaste tiden har varit en bottennotering och frustrerande. Ole Gunnar kan återinföra glädjen och passionen igen, säger svensken.

José Mourinho fick sparken. Tillfällig ersättare: Ole Gunnar Solskjaer. I Stockholm satt gamle lagkamraten Jesper Blomqvist, som vann trippeln i United med norrmannen, och jublade.

– Det känns jättekul. Spännande! Han kan ju verkligen klubben efter att ha varit där så länge både som spelare och reservlagstränare. Det fanns säkert fler namna som var intressanta, som hade rätt erfarenhet, men de valde Ole-Gunnar. Någonstans handlar det nu om att få supportrarna att känna förtroende och glädje igen. Att visa vad United egentligen står för både på och utanför planen.

”Varit väldigt mellanmjölk”

Blomqvist har lidit svårt under Mourinhos sista tid som tränare.

– Det är ingen hemlighet att det har varit jobbigt att titta på United. Jag är verkligen supporter numera och följer laget på nära håll. Jag har känt frustration när spelet inte fungerat och saknat så mycket där ute på planen. Det har saknats ett eget spel, men också intensitet från spelarna. Det hårda jobbet. Allt har varit väldigt mellanmjölk.

Foto: JOHN SIBLEY / X03811
Jose Mourinho.

”Kan inte bli sämre”

Det är ett av fotbollsvärldens tuffaste jobb. Klarar han av det?

– Det är förstås tufft. Dessutom minskar ju pressen lite med tanke på att han ”bara” ska vara tränare under resten av säsongen. Då är det inte riktigt samma press. Det går ju inte att bli så mycket sämre heller med tanke på bottennoteringen den senaste månaden vad gäller både spelet och resultaten.

Vad har ni för relation i dag?

– Inte så nära. Han har problem med knäna och jobbar ju som tränare, så han är inte med och spelar med veteranerna så ofta. Men han var otroligt fokuserad och tränade alltid stenhårt som spelare.

Foto: Jon Super / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ole Gunnar Solskjaer tillsammans med Wayne Rooney.

Tror på Ole Gunnar

Hur stor är han i klubben?

– Han är en av de allra största. Helt klart. En otrolig kultfigur med tanke på att han inte spelade så mycket. Han är en av de absolut största, särskilt med tanke på att han sällan spelade från start.

Till sist: Hur kommer det går för honom?

– Bra! Det tror jag. Betydligt bättre än tidigare. Det blir spännande att följa och framförallt se hur spelarna reagerar. Det kommer krävas hårt jobb av dem. Glädjen och passionen måste tillbaka. Spelarna måste stötta klubben också, även om ledningen misslyckats med tränarrekryteringen några gånger i rad.

Foto: © Bildbyrån
Jesper Blomqvist presenteras av Manchester United.
ARTIKELN HANDLAR OM