Sveriges VM-vapen – Asllanis hörnor?

avMichael Wagner

Foto: TT

Sveriges nya VM-vapen i sommar?

Mot Jitex i svenska cupen gjorde Kosovare Asllani, 29, tre mål där två av dem var hörnor som stjärnan skruvade in direkt.

– Det finns stor förbättringspotential på fasta situationer, säger Asllani till Sportbladet.

Att Linköpings FC bortaslog Jitex, 4–1, i första gruppspelsomgången av svenska cupen under lördagen var ingen jätteskräll.

Däremot var det positivt för svensk del inför kommande VM-sommar att Kosovare Asllani stod för de tre första målen i ett äkta hattrick.

Mer anmärkningsvärt var att 2–0 och 3–0 var identiska hörnor, direkt i mål.

– Jag är nöjd med alla tre målen. 1–0 är ett taktiskt bra anfall som vi tränat på där jag nickar in inlägget vid bortre stolpen, säger Asllani till Sportbladet.

Två vänsterhörnor

De två följande målen var i ännu högre rad resultatet av ett visst träningsnötande.

– Ja, jag skruvade in två hörnor från vänster. Första prio är inte att jag ska skruva in dem vid bortre stolpen utan att våra spelare ska röra sig rätt i boxen och hörnan ska vara bra slagen.

– Nu blev de identiska och lite hjälp hade jag av vinden. Samtidigt har vi sagt att vi vill bli bättre på fasta situationer och vi lägger en hel del tid på det, säger Asllani.

I landslaget är hon dock inte första hörnläggare. Magdalena Eriksson, Chelsea, är en av de som varit före i kön nyligen.

– Jag har slagit hörnor stundtals i landslaget. Jag gjorde det under EM, men inte nu på senaste tiden. Jag är mer ett lockbete, säger Asllani med ett skratt.

– Generellt tycker jag att man kan lägga mer tid på att nöta varianter och fasta situationer. Det blir lätt att det bara blir några avslutande minuter på träningen dagen före match.

Vill se finurliga varianter

I landslaget är Asllanis högerfot ett alternativ vid frisparkar närmare motståndarmålet.

– De längre ifrån tar andra. Dessutom har vi en otrolig styrka i landslaget med många spelare som är bra i huvudspelet så där finns en stark variant att gå för.

Vad skulle du vilja se mer av?

– Då efterlyser jag mer kreativitet. Bra, finurliga varianter, kvickt slagna frisparkar. Jag tittar på en del fotboll och det är fascinerande när stora lag möter mindre, har spelet men så får det andra laget en frispark och tar vara på den chansen. Det är underbart, säger Kosovare Asllani.