”Har sagt det som behöver göras till förbundet”

avMalin Wahlberg

FOTBOLL

Bara 10 000 biljetter har sålts till tisdagens landskamp mot Slovakien.

Det är spelarna inte nöjda med.

– Vi känner att vi har sagt det som behöver göras till förbundet så får vi se om de gör det bättre till nästa match, säger Jimmy Durmaz.

”Oktober, sent, träningsmatch. När förutsättningarna blir tuffa visar de största fansen färg. Kom till Friends Arena!”, så har Svenska fotbollförbundet marknadsfört tisdagens träningsmatch mot Slovakien. 

Någon publikfest blir det inte. I dagsläget har bara 10 000 biljetter sålts till matchen. 

– Jag tror inte att det handlar om att vi har underpresterat eller att vi inte är omtyckta av svenska folket. Jag tror mer att det handlar om att det är en tisdagkväll, det är 20.45, det är lite småkyligt, det är en skolkväll, det är en träningsmatch, det är efter en sommar med otroligt många härliga minnen i viktiga tävlingsmatcher. Jag tror mer att det handlar om det, säger John Guidetti och fortsätter: 

 – Jag vet själv som tvåbarnsfarsa, jag hade förmodligen inte gått och jag älskar svenska landslaget. Efter att jag slutat spela fotboll hade jag med mina två barn inte gått på matchen utan jag hade nattat barnen, käkat något gott och satt mig i soffan och tittat på matchen.

Albin Ekdal är inne på samma spår. 

– Hade jag haft små barn hade jag kanske inte heller åkt hit och kollat. Vi har både Nations League och ett EM-kval och då är de här träningsmatcherna kanske sämre prioriterade, säger han.

”Finns massa saker man kan göra”

Enligt Jimmy Durmaz har spelarna framför sina åsikter om publikfiaskot till förbundet. 

– Det är klart att det är tråkigt att det blir så, men det får förbundet svara på. Vi känner att vi har sagt det som behöver göras till förbundet så får vi se om de gör det bättre till nästa match. 

Vad är det som kan göras bättre? 

– Allt, runtomkring. Marknadsföreningen och vad som händer på arenan när det är matchdag så att man kan locka folk. 

Ni spelare har framför vad ni tycker att man kan förbättra? 

– Det är sådant vi diskuterar i laget. Det är klart att vi vill ha 50 000 i stället för 10 000. Det finns massa saker man kan göra, nu är det i och för sig rätt sen speltid men man kan göra så att det blir mer familjekänsla runt arenan som det har varit ibland. Man har känt att det inte har funnits nu de senaste matcherna.

Landslagschefen Stefan Pettersson svarar på kritiken.
– Det är en svår match, men vi gör vad vi kan och hoppas att det ramlar in några fler innan avspark, säger han och fortsätter:

– Marknadsavdelningen gör vad de kan och försöker på alla sätt och vis. Den ligger där den ligger på en kväll så det finns många parametrar, men de har gjort vad de kan gör att få dit så mycket folk som möjligt.

Foto: LENNART MÅNSSON / Bildbyrån