Hamad om VM: ”Jag vill in”

avFredrik Jönsson, Frida Fagerlund

FOTBOLL

Hammarby toppar allsvenskan och han leder skytteligan med god marginal.

Jiloan Hamad hoppas att vårformen ger honom en VM-plats.

– Jag vill in och jag känner att jag har den kvalitén för att vara med i truppen. Jag hoppas att han ringer, säger Jiloan Hamad.

Jiloan Hamad var uttagen i Janne Anderssons januriturné i Abu Dhabi. Redan då berättade mittfältaren att han drömde om - och siktade på - en plats till sommarens VM i Ryssland.

– Det krävs att jag fortsätter mata på och gör en bra vår med Hammarby, men jag vet vad jag kan när jag är i bra form, sa Hamad då.

”Avslutet var klass”

Nu är 27-åringen i strålande form.

När Bajen besegrade Brommapojkarna med 4–0 stod Jiloan Hamad för en assist till Imad Khalilis 2–0-mål för att sedan göra 3–0 på egen hand vid ett friläge.

– Jag hade en känsla att bollen skulle gå förbi. Jag rundade målvakten och la in den, det var skönt, säger Hamad.

Rankar du målet högre än passningen?

– Jag gillar passningen mer. Avslutet var klass, Khalili tar emot den med högern och sätter den med vänstern. Riktigt bra gjort.

”Jag vet vad jag kan”

Hur ser du på VM-drömmen i dagsläget?

– Jag har aldrig tvivlat på min förmåga, men man måste visa det på planen. Nu har det ändå gått bra. Jag gjorde fyra-fem mål under försäsongen, januariturnén var bra och jag har börjat jättebra i allsvenskan. Men det är inte sådär att ”tre bra matcher och jag ska vara med i VM-truppen”. Jag måste fortsätta leverera, säger Hamad och fortsätter:

– Men det är en stor dröm. Jag vet vad jag kan. Jag vet att jag inte bara kommer att vara med i truppen utan även bidra också, på mitt sätt. Jag tror de vet mina kvalitéer. Vi får se. Jag vill in och jag känner att jag har den kvalitén för att jag borde vara med i truppen. Så känner jag, men det är inte mitt beslut att ta, jag måste bara köra vidare.

Erkan Zengin, som gjorde comeback i allsvenskan i mötet med BP, vill se Hamad i landslaget.

– Ja, det tycker jag. Han måste få chansen, nu kan han kanske inte visa så mycket i allsvenskan men jag tycker att han borde få chansen. Han har ju varit med i a-landslaget tidigare.

Vill gärna utomlands

Hamad har även tidigare uttryckt en vilja att testa proffslivet igen. 27-åringen, som tidigare spelat för tyska Hoffenheim och belgiska Standard Liege, hymlar inte om att han vill spela i Europa igen. Men då ska det kännas väldigt bra.

– Jag har varit med ett tag och jag vet att jag måste fokusera på att göra bra ifrån mig. När jag kritade på för Hammarby hade jag en dröm om att laget skulle gå bra och vi skulle upp i toppen. Då känner jag mig nöjd och så kan jag gå med huvudet högt. Om det kommer det något intressant i sommar, och då ska det vara något intressant, så får man fundera. Men samtidigt, fortsätter vi så här och ligger bra till i tabellen i sommar då kanske man vill vara kvar. Vi får se, men det är klart jag vill utomlands.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.