Khalilis förvandling: ”Jag vill tacka Stefan”

Foto: BILDBYRÅN

avFredrik Jönsson, Frida Fagerlund

FOTBOLL

Imad Khalili har gått från frysboxen till stekhet.

I Hammarbys 4–0-vinst mot Brommapojkarna blev 31-åringen tvåmålsskytt.

– När jag kom i början var jag inte bra, det vet jag om, haha. Jag vill tacka Stefan, säger Khalili.

Man kan säga att Imad Khalili har varit nere i botten och vänt.

2015 startade han sex matcher i allsvenskan för Hammarby, året därpå blev det tre seriestarter. 2017 fick han inte starta en enda match i Bajen, och var även utlånad till Brommapojkarna i superettan. Där tog han inte en startplats.

– Jättetufft. Psykiskt jobbigt. Det finns ingen genväg till framgång, du måste jobba och hoppas på en tränare som tror på en och viktigt att passa in i ett spelsystem, säger Imad Khalili.

”Jag vill tacka Stefan”

Jobbet har gett resultat. På måndagskvällen blev han tvåmålsskytt för Hammarby i sin tredje match från start i allsvenskan 2018.

– Givetvis är jag glad i dag när jag gjort två mål och vi har vunnit matchen. Jag vill jobba hårt och hjälpa andra, säger Imad Khalili.

– Det var lite jobbigt förra året. Jag gjorde säkert lika bra träningar då men var inte ens uttagen i truppen, jag vill tacka Stefan (Billborn).

I fjol tränades Hammarby av Jakob Michelsen. I början av januari blev Stefan Billborn, som var assisterande under dansken, ny huvudtränare.

– Han betyder allt. Han hade kunnat välja att inte spela mig, då är det svårt, säger Khalili.

Vad har han gjort med dig?

– När jag kom i början var jag inte bra, det vet jag om, haha. Men nu passar jag in med spelarna också, det är skickliga spelare som passar min fotboll.

– Jag tänker inte på förra säsongen, jag tänker här och nu. Jag vill göra det så bra jag kan, visa upp mig, visa att jag kan spela fotboll. 

Billborn är inte förvånad

Khalili är väldigt nöjd med sitt andra mål i 4–0-vinsten mot Brommapojkarna. Jiloan Hamad bjöd på en fin passning i djupet och Khalili tog emot bollen skickligt med högerfoten för att sen direkt trycka in den med vänstern.

– Jag hade något liknande i Norrköping, när vi mötte Ljungskile. Jag tänkte på det direkt. Det var något liknande. Det var en fantastisk passning, den kommer direkt på läppen. Egentligen vill jag slå den direkt med högra, men den lyfts upp perfekt till vänstra och sen trycker jag dit den.

Trodde du att det skulle se ut så här tre omgångar in i 2018 för ett halvår sedan?

– Nej, nej.

Hammarby-tränaren Stefan Billborn är inte förvånad över Khalilis framfart:

– Nej, jag vet inte vad jag trodde. Men man ser på träning vad Imad har för kvaliteter, så som jag vill att laget ska spela, det passar honom väldigt bra. Han har kvaliteter som jag uppskattar i den positionen. Bra av Imad att komma tillbaka mentalt efter den tuffa tiden, säger Billborn.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM