”Jag har fått nog av fotbollen”

Engelske landslagsmannen efter rasismen: Vill bara sluta

Foto: Darko Vojinovic / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Danny Rose fick utstå rasistiska påhopp under EM-kvalmatchen mot Montenegro.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Engelske landslagsmannen Danny Rose har tröttnat på fotbollen.

Bakgrunden är den utbredda rasismen som gör att spelare i landet nu är beredda att avbryta matcher, skriver The Mirror.

– Jag vill bara sluta, säger Rose.

Danny Rose var en av tre engelska spelare som fick utstå rasistiska påhopp under EM-kvalmatchen mot Montenegro den 25 mars. En händelse som kort därpå följdes upp av att Juventus anfallare Moise Kean tvingades möta samma rasistiska hat under en ligamatch i Italien mot Cagliari den 2 mars.

”Blir bara uppgiven”

Lagkamraten Blaise Matuidi uppmanade domaren att bryta spelet efter påhoppen på Kean och nu är flera spelare i den engelska ligan beredda att gå av planen om rasismen fortsätter, skriver The Mirror.

Danny Rose, firad ytterback i Tottenham och det engelska landslaget, säger att han helst lämnat sporten helt.

– Jag har fått nog. Just nu försöker jag bara motivera mig själv med att ”jag har fem eller sex år kvar inom fotbollen och sedan kan jag lägga det bakom mig”. När du ser hur saker och ting fungerar i dag blir du bara uppgiven. Jag vill bara härifrån, säger Rose till The Mirror.

”Är så mycket politik”

Premier League för just nu diskussioner med det engelska fotbollsförbundet och de andra engelska fotbollsligorna om en handlingsplan för att tackla rasismen inom fotbollen. Mirror beskriver dock hur hoppet bland spelare och supportrar om några betydande åtgärder är små.

Internationella fotbollsförbundet Fifa lade i sin tur ner sin arbetsgrupp mot rasism i september 2016 med motiveringen att ”målen uppfyllts”.

– Jag känner bara att jag vill njuta av fotbollen så mycket jag kan de här sista fem-sex åren. Men det är så mycket politik och annat inom fotbollen att jag längtar tills jag kan sluta, säger Danny Rose.

Skytteligavinnare i Premier League på 2010-talet 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM