Svenska EM-truppen har landat

Schelin: ”Det känns att det är nåt stort på gång”

FOTBOLL

AMSTERDAM. Mindre än en vecka kvar till premiären mot Tyskland – nu höjs EM-temperaturen.

Under tisdagen landade de svenska spelarna i Nederländerna.

– Alla är fina och välklädda, det känns att det är nått stort på gång, säger Lotta Schelin.

Efter Sveriges EM-genrep mot Mexiko i lördags har landslagsspelarna laddat batterierna på hemmaplan innan det under tisdagen var dags att packa väskan och lyfta mot mästerskapet i Nederländerna.

Landslaget kom till Schiphol, Amsterdam, i flera olika flygplan – en av de som kom från Stockholm var mittfältaren Lisa Dahlkvist.

”Jättesugen på att träna”

Efter ett par dagars vila var hon glad över att EM-resan startat på riktigt.

– Det känns bra. Det är kul att äntligen vara på plats. Man är jättesugen på att träna eftersom man varit ledig nu. Målet är medalj, säger Dahlkvist.

Den ädlaste valören?

– Det hoppas jag.

Lotta Schelin kom en stund senare med flyget från Göteborg och instämde i medaljmålet.

– Det finns nog inget annat för oss med tanke på den konkurrenskraften vi har och det vi presterat tidigare. Vi vill nå långt, och då är väl medalj ett väldigt fint mål. Men sen i nästa läge... Tyskland är allt vi ser, säger Schelin.

”Vi har glidit igenom”

Hon njuter av den numera bekanta känslan av att vara på plats på ett stort mästerskap.

– Väskorna kom direkt och vi har glidit igenom. Alla är fina och välklädda, det känns att det är nått stort på gång. Det känns kul.

Sveriges spelar sin premiärmatch mot Tyskland den 17 juli.

EM i Nederländerna spelas 16 juli till 6 augusti.

FAKTA

Svenska EM-truppen

Målvakter

Hedvig Lindahl, 34, Chelsea

138 A-landskamper

En av landslagets veteraner och given förstamålvakt när hon är skadefri. Bröt sitt vänstra lillfinger i april, men gjorde comeback i landskampen mot Skottland den 13 juni.

Hilda Carlén, 25, Piteå

7 A-landskamper

Andramålvakt bakom Lindahl precis som i VM 2015 och under OS i Rio förra året. Har imponerat i allsvenskan de senaste åren, men har ännu inte kunnat utmana om målvaktsplatsen i landslaget.

Emelie Lundberg, 24, Eskilstuna

0 A-landskamper, mästerskapsdebutant

En av allsvenskans bästa målvakter hittills den här säsongen, och starkt bidragande till Eskilstunas fina vår. Tog den tredje målvaktsplatsen i konkurrens med Rosengårds Zecira Musovic. Har meriter från U23-landslaget.

Backar

Jonna Andersson, 24, Linköping

18 A-landskamper, 0 mål

Troligt val som vänsterback i en svensk startelva. Gör EM-debut men är ingen nykomling, då hon bland annat var med och tog OS-silver i Rio förra året.

Nilla Fischer, 32, Wolfsburg

160 A-landskamper, 22 mål

En av de mest givna startspelarna. Har sedan hon tog klivet ner från mittfältet för några år sedan varit gjuten som en av Sveriges mittbackar.

Linda Sembrant, 30, Montpellier

85 A-landskamper, 8 mål

Utsedd till Årets back förra året efter en stark säsong i Frankrike och OS-silvret. Givet förstaalternativ bredvid Fischer.

Emma Berglund, 28, Paris Saint-Germain

54 A-landskamper, 1 mål

En av flera spelare som oftast har annan position i klubblaget (ytterback) jämfört med landslaget (mittback). Rutinerat alternativ bakom Fischer och Sembrant. Blev klar för PSG i den franska ligan under EM-förberedelserna.

Magdalena Eriksson, 23, Linköping

26 A-landskamper, 4 mål

Mångsidig spelare med en vass hörnfot. Verkar vara strax utanför startelvan, men lär få speltid under EM.

Jessica Samuelsson, 25, Linköping

50 A-landskamper, 0 mål

Har en offensiv roll i sitt klubblag, men i landslaget är det som högerback vi är vana att se henne. Har startat samtliga landskamper i år.

Hanna Glas, 24, Eskilstuna, mästerskapsdebutant

6 A-landskamper, 0 mål

Har mest suttit på bänken i klubblaget under våren, men det säger mer om Eskilstunas starka trupp än om Glas kvaliteter. Fick chansen mot Skottland och tog för sig, och valdes framför Nathalie Björn, som annars är förstavalet i klubblaget.

Mittfältare

Kosovare Asllani, 27, Manchester City

102 A-landskamper, 27 mål

Sundhages förstaval på högerkanten av mittfältet i en 4–4–2-uppställning, eller ett steg högre upp om man väljer 4–3–3. Förutom sina offensiva spetskvaliteter är hon viktig när det vankas fasta situationer.

Caroline Seger, 32, Lyon

171 A-landskamper, 24 mål

Har haft svårt att ta en startplats i Lyon men är självskriven i landslaget. Hennes rutin och spelskicklighet är grundförutsättningar för att Sverige ska lyckas i EM.

Lisa Dahlkvist, 30, Örebro

130 A-landskamper, 11 mål

Hade det rejält festligt i Rio, då hon satte den avgörande straffen både i OS-kvartsfinalen mot USA och i semifinalen mot Brasilien. Passningsskicklig och fysiskt tuff innermittfältare som är förstaalternativ bredvid Seger.

Elin Rubensson, 24, Göteborg

43 A-landskamper, 0 mål

Mittfältare i Göteborg, och uttagen som mittfältare nu också. Pia Sundhage har dock hintat om att Rubensson, precis som på OS, kan få spela ytterback om det krävs.

Olivia Schough, 26, Eskilstuna

55 A-landskamper, 8 mål

Bidrar alltid med energi på planen, och går nu in i landslagssommaren med en stark vårsäsong i ryggen. Fyra mål för Eskilstuna, som har häng på topplagen, har det blivit hittills.

Hanna Folkesson, 29, Rosengård, mästerskapsdebutant

34 A-landskamper, 0 mål

Missade både EM 2013 och VM 2015 på grund av knäskador. I år har hon gjort comeback i landslaget, och närmar sig gammalt gott slag.

Julia Spetsmark, 27, Örebro, mästerskapsdebutant

2 A-landskamper, 0 mål

Egentligen inte uttagen till landskamperna mot USA och Skottland men fick chansen när Lina Hurtig skadade sig. Yttermittfältare som bidrar med fart på kanten.

Josefin Johansson, 29, Piteå, mästerskapsdebutant

9 A-landskamper, 0 mål

En av två Piteåspelare i EM-truppen. Löpstark bollvinnare.

Anfallare

Lotta Schelin, 33, Rosengård

181 A-landskamper, 86 mål

Den enda anfallaren som kan vara säker på att starta i EM-premiären. Frågan är bara: Vem ska spela bredvid Schelin?

Stina Blackstenius, 21, Montpellier

23 A-landskamper, 3 mål

Tongivande när Linköping spelade hem SM-guldet förra året och hann också med att bidra till det svenska OS-silvret i Rio. Ger tyngd i anfallet.

Pauline Hammarlund, 23, Göteborg

17 A-landskamper, 4 mål

Kom med till OS som reserv, men fick speltid efter att Fridolina Rolfö skadat sig. Stark i djupled, har gjort sju mål på elva allsvenska matcher i år.

Fridolina Rolfö, 23, Bayern München

21 A-landskamper, 5 mål

Startade bredvid Lotta Schelin mot Skottland, men ersattes av Blackstenius. Användbar både som mittfältare och anfallare.

Mimmi Larsson, 23, Eskilstuna, mästerskapsdebutant

5 A-landskamper, 1 mål

Har haft en kanonsäsong i Eskilstuna hittills, med sju mål på elva matcher. Snabb spelare som är stark i djupledsspelet.