Niva hyllar Isak efter drömmålet

avMarcus Hassel

Alexander Isak blev matchhjälte i stormötet mot Feyenoord med ett drömmål.

Nu hyllas han av Erik Niva.

”Hans begåvning är så unik att det är omöjligt att förutsäga vart den ska ta honom, vart den ska föra oss alla”, skriver han på Instagram.

19-årige Alexander Isak är glödhet.

Tidigare i veckan belönades han med en plats i truppen till EM-kvalet – i lördags kväll gjorde svensken sitt sjätte mål på lika många matcher mot storklubben Feyenoord.

Och det var inte vilket mål som helst.

Isak sög ner bollen till höger på offensiv planhalva och satte fart mot straffområdet. Därefter fintade han en försvarare, gick förbi två till och lyfte sedan kyligt in bollen i nät. Målet betydde 3–2 och blev avgörande för hans Wilhelm II.

”Får oss att drömma”

Målet har gett eko i fotbolls-Europa.

Efter matchen hyllades Isak av tränare, medspelare och holländsk media.

Och nu stämmer Sportbladets Erik Niva in. På sin Instagram skriver han:

”Föräldrar från: Eritrea

Uppvuxen: Solna

Dream baby, dream.

Likaläge på klassiska De Kuijp. Sedan bryter Alexander Isak in från kanten, dribblar sig framåt, kilar in och ut mellan försvarare precis som han vill.

Ni har sett målet.

Jag gillar Alexander Isak av många olika anledningar, men den starkaste är att han får mig att hoppas, att drömma. Hans begåvning är så unik att det är omöjligt att förutsäga vart den ska ta honom, vart den ska föra oss alla.

Tror ni på symbolik?

Den 19 september 1999 gjorde en gänglig slyngel som hette Zlatan Ibrahimovic sin allra första tävlingsmatch på seniornivå. Prick två dagar senare föddes en annan speciell pojke på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Han fick namnet Alexander.

Grabben kom att växa upp i Ulriksdal, en enda kilometer, en motorväg och ett järnvägsspår ifrån platsen där Friends Arena står idag.

Först tog vi reda på var Alexander Isak bodde – sedan byggde vi vår nationalarena alldeles intill.

Att vara drömbärare är inte enkelt.

Alexander Isak är fortfarande bara tonåring, och har inte bett om att få alla förväntningar, alla lycksökare och all business hängda över sina axlar. Egentligen har han aldrig sagt särskilt mycket alls, utan låtit sina fötter och sitt fotbollshuvud föra sin talan.

Det räcker.

Just den här söndagsmorgonen är minst halva Sverige insvept i helt hopplöst snöblandat isregn – en förvärrad sorts tandläkarväder – och prognosen för de närmaste dagarna kan få vem som helst att tappa livsgnistan.

Det spelar ingen roll, för det här är veckan då Alexander Isak blir blågul landslagsman på riktigt.

Svensk fotbolls största styrka har alltid varit vår inpiskade realism, vår förmåga att gemensamt spela oss runt våra egna begränsningar.

Jag ser det alltjämt som själva kärnan i vår fotboll – älskar det innerligt – men en glanslös söndag i mars behöver vi lite garnering och guldkant också.

Alexander Isak får oss att drömma om något mer, något större.

På lördag är han hemma igen. Då är han tillbaka på arenan han redan erövrat, arenan som alltid var avsedd för honom – och den här gången går han in där i blågul dräkt.

Den tanken räcker för att ta mig igenom dagen och vidare in i framtiden.”

ARTIKELN HANDLAR OM