Berglund elva hundradelar från svenska rekordet

Foto: BILDBYRÅN
Kalle Berglund var nära att slå Johnny Kroons rekord.

avAdam Borg

SPORTBLADET

Den svenske medeldistanslöparen Kalle Berglund, 22, visar fin form inför EM i Berlin.

Under lördagskvällen var han elva hundradelar från det 33 år gamla svenska rekordet på 1 500 meter.

– Surt att det var så nära men det är blandade känslor för det är samtidigt ett bra lopp, säger Berglund till Sportbladet.

Den 27 juni 1985 slog Johnny Kroon nytt svenskt rekord på distansen 1 500 meter. Kroons tid 3.36,49 har stått sig i över 33 år men under lördagskvällen var det ytterst nära att vi fick en ny svensk rekordhållare på distansen.

För under EM-genrepet i Ninove, Belgien sprang svenske medeldistanslöparen Kalle Berglund, 22, in på tiden 3.36,60. Elva hundradelar från att tangera Kroons svenska rekord. Samtidigt tangerade Berglund sitt eget personliga rekord från förra året.

”Riktigt, riktigt tråkigt”

När Sportbladet når 22-åringen efter tävlingen är det blandade känslor hos löparen.

– Faktiskt så känns det riktigt, riktigt tråkigt om man ska uttrycka sig så. Jag tangerar mitt rekord från förra året och ville slå det nu i år. Självklart är det surt att det var så nära men det är blandade känslor för det är samtidigt ett bra lopp, säger Berglund.

Berglund slutade tvåa i loppet efter fransmannen Rabii Doukkana.

– Det blev ett lite långsamt andra varv av loppet. Det var ganska många deltagare så det blev ett stökigt lopp på ett sätt. Men det kommer komma någon gång, det är bara att sitta lugnt i båten och ladda om.

”Det finns mer finslip att göra”

Friidrotts-EM i Berlin går av stapeln den 7 till 12 augusti. För Berglund väntar nu uppladdning hemma i Sverige innan han reser till Tyskland för tävlingarna.

– Jag har visat bättre och bättre form för varje vecka. Men det finns mer finslip att göra. Jag åker hem till Sverige i morgon. Det blir ingen mer tävling nu innan mästerskapet utan nu gäller det bara att finslipa formen med några kvalitetspass.

Vad är målsättningen i Berlin?

– Min första målsättning är att ta mig till final och sedan ta resten därefter. Det är ett mästerskap och i en final kan allt hända. Men första målet är att göra det bra i försöken och ta mig till final.

Är det dags att äntligen slå det svenska rekordet i EM?

– Ja, det hade varit perfekt. Sedan vet man aldrig om det blir snabba lopp eller mer taktik. Det gäller att förbereda sig på allt. Men får jag chansen så ska jag ta den.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM