Jättekast i diskusen – Ståhl ”bara” sexa trots 66 meter

avErik Karlsson

Foto: BILDBYRÅN
Daniel Ståhl.

Stadionrekordet i diskus har stått sig sedan 1980.

Men i dag överträffades det – två gånger om av Andrius Gudzius och Fredrick Dacres.

– Grabbarna får kasta hur långt de vill nu, jag siktar allt på EM, säger Daniel Ståhl som slutade sexa trots högklassiga 66,16.

Stadionrekorden står som spön i backen på Bauhausgalan i dag. Efter rekord i damernas stav och herrarnas 400 meter häck var det dags att för ett av de allra äldsta rekordet att ryka – nämligen Mac Wilkins diskuskast på 69,46 från 1980

Daniel Ståhl öppnade med 66,16, men när andra omgången var över låg han blott sexa på det världsresultatet.

EM som gäller

Allra längst kastade träningskamraten Fredrick Dacres med världsårsbästat och det nya jamaicanska rekordet 69,67. I kastet efter slog dessutom världsmästaren Andrius Gudzius till med 69,59, även det över Wilkins rekord.

– Det var nog den bästa Diamond League-tävlingen, längmässigt, genom tiderna. Om man ser det positivt så är det rätt bra att bli sexa på 66 meter. Jag ville kasta längre, säger Daniel Ståhl.

Hur känner du inför EM, är det skönt att få lämna över favoritskapet jämfört med hur det var under VM?

– Grabbarna får kasta hur långt de vill nu, jag siktar allt på EM. Nu ska jag försöka bli stabilare före EM. Jag fick lunginflammation i mars och en överansträngning i foten. Det försöker jag bygga upp nu. 

Fältets andre svensk, Simon Pettersson, kastade också bra. I fjärde omgången fick han till 65,49. Daniel Ståhl blev kvar på sin sjätteplats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Diskus