Shorttrack-åkare OS-aktuell efter toppresultat

avHenrik Lundgren

SPORTBLADET

GÖTEBORG. En månad kvar till OS.
Då slår Fabrice Dufberg Suh, 20, till med den bästa svenska placeringen på många år på shorttrack-EM.
– Det är väldigt positivt för hans OS-chanser, säger Bent-Erik Brenden, sportchef på skridskoförbundet.

Martin Johansson var den senaste, och ende, svensken som OS-tävlat i shorttrack. 16 år efter hans niondeplats i Salt Lake City kan det vara dags igen.

Under EM i Dresden i dag tog sig Fabrice Dufberg Suh till B-final på 1500 meter, där han slutade på fjärde plats, en tionde plats totalt.

– Det är den bästa placeringen för en svensk shorttrack-åkare på många, många år, säger skridskoförbundets sportchef Bent-Erik Brenden.
Sverige har en kvotplats till OS-tävlingarna, och nu är det upp till SOK att bestämma om de ska låta Dufberg Suh utnyttja den.
– Det här är väldigt positivt för hans chanser i alla fall. SOK tar beslut senast på måndag, vi från skridskoförbundet kommer att nominera honom, sen är det upp till SOK att ta beslut på sitt möte.

Vad skulle det betyda för svensk shorttrack?
– Det skulle vara väldigt positivt förstås. Shorttrack är en liten sport i Sverige, vi har en grupp i Malmö och en i Stockholm. Det är de enda två ställena vi finns på, så att få synas på OS skulle förstås vara väldigt positivt. Det skulle vara väldigt roligt, och innebära att vi har två aktiva i skridsko på OS.
Nils van der Poel är redan OS-klar på 5000 meter. Han vann i dag SM-tävlingarna i Göteborg överlägset på både 1 500 och 5000 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM