Flyttar klassiska loppet – efter fylleskandalen

avSimon Sjöstrand

SPORTBLADET

Vinterns femmil i Holmenkollen slutade i kaos.

Nu agerar arrangören – och tidigarelägger loppet flera timmar för att undvika fylla bland publiken.

– Det handlar om att tillvarata folkfesten på bästa möjliga sätt, säger norske skidförbundsordföranden Erik Röste till NRK.

Vinterns världscuptävlingar i norska Holmenkollen kantades av mörka rubriker.

Efter herrarnas femmil utbröt det kaos där trängsel, fylla och slagsmål skapade stora problem. Även under loppet utspelade det sig tumultartade scener då bland annat svenske Daniel Rickardsson fick öl kastad på sig.

– Det var kaos, sa Rickardsson, som fick medhåll från många håll.

– Jag hade inte tagit med min son hit, sa Marit Björgen.

”Pissade på arrangören”

Fyllona pissade på arrangören och alla volontärer genom att uppföra sig som grisar. Deras respektlöshet förstörde tävlingarna”, skrev svenske skidprofilen Torbjörn Nordvall i en krönika.

Nu agerar arrangörerna.

För att undvika liknande scener och förhindra fylla bland publiken väljer man att tidigarelägga herrarnas femmil med 4,5 timmar, skriver NRK.

Loppet kommer därför köras 10.00 i stället för 14.30.

– Det handlar om att tillvarata folkfesten på bästa möjliga sätt, och det är viktigt för oss att starta särskilt femmilen tidigare på dagen. Vi vill att så många som möjligt ska vara på plats i Holmenkollen, men vi måste hitta en bra balans, säger norska skidförbundets ordförande Erik Röste till NRK.

Enligt tidningen jobbar arrangören med ett antal åtgärder för att förbättra tävlingarna, sett till säkerhet, resurser, transport och logistik.

Nästa års femmil i Holmenkollen körs den 9 mars.

Sveriges alla medaljer i OS 2018 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM