Sverige tvåa bakom överlägsna tyskar

Sara Algotsson Ostholt red runt i arenan en sista gång med Wega

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tysklands Ingrid Klimke på hästen Parmenides vann både individuellt och i lag. Arkivbild

avTT

SPORTBLADET

Fly Away drog i väg och No Limits dånade i högtalarna.

Det gick ett tag.

Sedan handlade det mest om rivningar och begränsningar när Friends bjöd på fälttävlan.

Den inomhusanpassade terrängritten var precis så svår och krävande som Anna Freskgård anade.

Inför starten sade hon:

– Den här atmosfären är något helt annat än vad våra hästar är vana vid. Det är mycket folk på vanlig fälttävlan, men publiken kommer aldrig så här nära. Det är stora hinder på en liten yta, så det gäller att rida snabbt men säkert.

Mer snabbt än säkert

När det kom till praktiskt utförande var det snabbt men på bekostnad av säkert. Freskgård gick ut lite väl hårt och Fly Away orkade inte när det i slutfasen verkligen gällde att inte dra på sig fel som räknades om till tidspåslag.

73,17 sekunder räckte till tionde plats.

Malin Josefsson på Golden Midnight var på väg mot något riktigt roligt, men de sena rivningarna kostade henne chansen till en verklig topplacering. 61,97 gav fjärde plats.

Niklas Lindbäck på Fairy Tale kom åtta och Hanna Berg på Jagular Pooh nia.

Dubbelseger för Klimke

Rosalind Canter visade publiken i Friends varför hon blev världsmästare både individuellt och i lag i Tryon i september.

Men den här gången räckte det inte till seger. En annan världsstjärna, Ingrid Klimke, var betydligt vassare, vann och säkrade med sin strålande ritt även en överlägsen lagseger åt Tyskland och kompisarna Andreas Ostholt, Peter Thomsen och Jan Matthias.

Sverige kom tvåa, före Storbritannien och Nya Zeeland/Australien.

Tävlingen inleddes med att Sara Algotsson Ostholt red runt i arenan en sista gång med Wega, hästen som hon tog OS-silver i London med och som nu går i pension.

– En sån här häst får man bara en gång i livet. En fantastisk häst, intelligent och har alltid ställt upp, sade Algotsson Ostholt med en röst som inte riktigt bar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport