Legendaren Fredericks stängs av

Foto: Tom Hevezi / TT / NTB Scanpix
Frankie Fredericks (höger) mutanklagas.
SPORTBLADET

Mutanklagade sprintstjärnan Frankie Fredericks stängs av från Internationella Friidrottsförbundets (IAAF:s) styrelse.

Han tog emot 245 000 pund, nära tre miljoner svenska kronor, samma dag som OS-omröstningen som gav Rio spelen 2016.

– Det vore jävligt tråkigt om han var inblandad, säger svenske IOK-ledamoten Stefan Holm.

Frankie Fredericks fick kliva av sina uppdrag i IOK redan då de första mutanklagelserna kom i mars i år. Men det var på ”frivillig” basis.

Nu stänger IAAF officiellt av honom från sin styrelse och alla övriga uppdrag. IAAF påpekar att det inte betyder att han är skyldig, men misstankegraden har naturligtvis ökat.

– Jag minns ju Frankie Fredericks både som aktiv och genom både IAAF och IOK. Han var ordförande i de aktivas kommitté när jag var med där och han har även varit med i några av våra möten i IOK, säger Holm.

– Jag har tyckt väldigt mycket om honom som person och man vill inte gärna tro att han ska vara inblandad i något sådant här.

Det är en betalning från förre IAAF-ordföranden Lamine Diacks son Papa Massata Diack, som dragit in Frankie Fredericks i den här härvan av mutor, döljande av dopning och ren utpressning som fortfarande utreds kring IAAF:s tidigare ordförande.

Skadar friidrotten

Den 2 oktober 2009 betalde Papa Massata Diack ut 245 000 engelska pund till Fredericks bolag Yemi Ltd på skatteparadiset Seychellerna.

Samma dag presenterades Rio som OS-arrangör 2016, i en omröstning som Frankie Fredericks var satt att granska för IOK:s räkning.

Det är en utredning som bara fortsätter svälla och skada ett redan skamfilat IAAF.

– Det är klart att det skadar friidrotten, det gör det alltid när den här typen av saker kommer fram. Det skadar förtroendet för förbundet. Det gjorde även den stora FIFA-skandalen. Det spiller alltid över och ökar misstron bland folk.

Har du själv varit utsatt eller sett några försök till mutor?

– Nej, det kan jag ärligt säga att jag aldrig har gjort. Jag var med och röstade om OS 2022 i Kuala Lumpur och upplevde inte de minsta konstigheter den gången.

Utredningen kring IAAF:s förre ordförande Lamine Diack och hans söner bara fortsätter att skörda offer.

Och den är inte över än.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM