Tobias Hyséns passning till pappa Glenn: ”Det får man ge honom”

avPetra Thorén

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tobias Hysén har sin plats i IFK Göteborgs historia.

Men den är inte kantad av titlar, där ligger många andra spelare före.

Som pappa Glenn.

– Det får man ändå ge honom. Han har ändå två Uefa-cupguld, säger Tobias Hysén efter sitt känslomässiga avsked på Gamla Ullevi.

Tobias Hysén har precis kommit ut i spelargången. Kaptensbindeln på ena armen, knappt svettig efter ett kort inhopp men ändå varm inombords.

Förlusten mot Malmö FF (0-3) grusade stämningen en aning, men kärleken och respekten från fansen nådde ända fram till den 36-åriga anfallaren som gick ett varv på innerplan tillsammans med sin ena son.

Han hyllades med tifo, vackra ord, applåder och ramsor. 

Tobias Hysén njöt, men hade samtidigt svårt att ta in alla känslor.

– Det var speciellt. Du gör allt för sista gången, när du tänker på det och lägger alla tankar åt det hållet blir det speciellt. Men jag kanske får ta in det mer efteråt och titta på bilder från dagen, säger han.

Efter avskedet fick han frågor hur det var att av klubben hyllas som en av de största i IFK Göteborgs framgångsrika historia.

1 av 4 | Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han föddes själv 1982 (det stod 82 på matchuret när han hoppade in mot MFF) vilket var ett symboliskt år för IFK Göteborg då laget vann Uefa-cupen.

–  Det är svårt för mig att relatera till det med tanke på att jag är uppvuxen på den tiden då Blåvitt vann allt. Det finns spelare som vunnit flera SM-guld. Det är extremt svårt för mig att säga vilka som är större och inte. Det finns de som vunnit hur mycket som helst med Blåvitt, säger han för att fortsätta:

– I en känslovärld är det inte alltid titlar som är det viktigaste. Det har du på papper och på ditt CV, men känslan av att folk tycker så räcker gått och väl, säger anfallsstjärnan.

”Han vet ner sig första gången”

På läktaren i samband med hyllningarna fanns en stolt och rörd pappa Glenn. Han tillhör också en av klubbens stora spelare genom tiderna.

Större än Tobbe, tycker Tobias Hysén.

– Jag har fler matcher och mål vilket jag får stoltsera med, men jag vette sjutton ... jag får nog ge honom den. Han har ändå två Uefa-cupguld. Även om han ”vek ner sig” första gången har han ändå dem..., säger Tobias Hysén.

Glenn Hysén spelade bara 20 minuter av den andra finalmatchen mot Hamburg 1982 på grund av en skada, vilket sonen lite skämtsamt tar upp.

Under Tobias Hyséns tid i Blåvitt har klubben vunnit ett SM-guld och två cupguld.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Som spelare och person har anfallaren dock personifierat klubben på så många andra plan.

Han har också alltid varit uppskattad av motståndarlagens fans och spelare, men när han skulle tala till IFK-klacken efter matchen på Gamla Ullevi hade MFF:s fans svårt att hålla tyst, något som väckte starka reaktioner bland IFK Göteborgs supportrar.

De skånska fansen firade med sitt lag och Tobias Hysén lät dem hållas.

–  Jag är relativt säker på att våra fans hade gjort exakt samma sak.... Man kan inte begära att de som är motståndarlagets fans ska respektera det. Det stod folk i Malmöklacken och applåderade när jag gick runt sen och det tyckte jag var fint. Jag kan inte kräva något av dom...

”Visade den respekt vi kunde”

Malmö FF:s Markus Rosenberg sa efteråt att han inte såg att IFK-ikonen, som han själv kramat efter slutsignal, stod redo med mikrofonen.

– Jag tyckte att vi visade den respekt vi kunde. Vi såg inte första att Tobbe var där med mikrofonen, när vi väl såg det slutade vi direkt. Såklart att han skulle få prata till sina fans.

Och det gjorde "Tobbe".

Han tackade för alla år och sa att de kommer att ses igen.

Tobias Hysén, som spelat 380 A-lagsmatcher för IFK Göteborg kommer att jobba kvar i klubben i någon form.

Men först ska han njuta och fortsätta ta ett långsamt farväl.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM