Tioåriga dottern på plats när avlidne tränaren hyllas

Jämtland Basket i sorg – spelar match i kväll: ”Behöver stödet”

avSimon Sjöstrand

Foto: SEBASTIAN LINDBERG / BILDBYRÅN
Zeljko Brlek.

Jämtland Basket är i sorg efter att assisterande tränaren Zeljko Brlek avlidit i söndags, 41 år gammal.

Laget spelar i kväll – och tioåriga dottern kommer vara på plats.

– Hon har bett sin mamma om att få gå på matchen, säger tränaren Torbjörn Gehrke till SVT Sport.

Det var i söndags kväll som det tragiska beskedet kom. Strax före klockan 20 meddelade Jämtland Basket att lagets assisterande tränare Zeljko Brlek avlidit hastigt efter hjärtstillestånd, 41 år gammal.

För Sportbladet berättade hans tränarkollega Torbjörn Gehrke om sin gode vän och beskrev honom som en ”äckligt lojal person” som skyddade alla i alla lägen och som alltid satte gruppen före sig själv.

– Han lämnar ett tomrum som kommer vara brutalt, sa Torbjörn Gehrke.

”Då hade vi inte spelat”

Trots tragedin har Jämtland bestämt sig för att spela tisdagens hemmamatch mot Norrköping.

Det var ett gemensamt beslut av laget, rapporterar SVT Sport.

– Om en spelare hade avstått hade vi inte spelat alls. Det var laget som bestämde sig för att spela efter en anonym omröstning. Alternativet var att spela i Luleå i första matchen men vi behöver det här stödet och den här hjälpen. Vi vill vara hemma när det här sker, säger Torbjörn Gehrke till sajten.

Han menar att en uppskjuten match också hade påverkat hela ligan.

– Det blir som en dominoeffekt när man börjar flytta på matcher eftersom det är ett så komplext system med så många inblandade lag. Vi hade med oss att Norrköping erbjöd sig att flytta på matchen.

Zeljko Brlek kommer att hedras med en tyst minut i samtliga kvällens matcher. Enligt SVT kommer Jämtland Basket också att ha en minnesstund för sin avlidne tränare.

”Handlar om oss”

– Alla spelarna kom fram till att det här inte kommer att bli mindre jobbigt. Den första matchen som vi ska spela kommer ju att komma. Vissa människor kanske skulle rynka på näsan för att man börjar spela så tätt inpå. Men det här handlar om oss och det är vi i laget som mår sämst och vad ska vi göra för att klara av det här, säger Torbjörn Gehrke, som berättar att Brleks tioåriga dotter och hennes mamma kommer närvara under matchen.

– Hans dotter hade bett mamman om att få gå på matchen och hon kommer att vara där med sin mamma.

Jämtland–Norrköping börjar 19.04.

ARTIKELN HANDLAR OM