Ny regel ska skapa spänning i F1

Snabbaste varvet ger poäng i Formel 1 2019

avAnna Andersson

Foto: Joan Monfort / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

2019 ska kampen om VM-titeln bli ännu mer spännande.

Därför tar F1 till ett nytt grepp.

Och delar ut poäng till föraren som kört det snabbaste varvet.

Inte ens en vecka återstår till F1-premiären 2019 och då kommer en nyhet i poängsystemet.

Efter 60 år återinförs poängen för det snabbaste varvet, någonting som fanns i F1 mellan debutåret 1950 och 1959.

– Tillsammans med FIA har vi tittat på flera idéer för att förbättra showen, men vi vill värna om integriteten för vår sport och att återinföra poängen för det snabbaste varet efter 60 års frånvaro är en sådan sak, säger F1:s sportchef Ross Brawn.

Ny regel - fler poäng i F1 2019

Från och med 2019 kommer det att delas ut en poäng i varje lopp till den förare som kört det snabbaste varvet, så länge den föraren har en placering bland de tio främsta. Poängen räknas i så väl konstruktionsmästerskapet som förarmästerskapet.

– Vi har funderat på detta under flera månader och enligt vår undersökning är det också någonting som tusentals fans runt om i världen har visat intresse för. Hur många gånger har vi inte hört förarna fråga över radion vem som kört det snabbaste varvet?, förklarar Ross Brawn i ett pressmeddelande.

– Nu kommer det inte längre att vara enbart prestige utan också ett sätt att göra förarna ännu mer motiverade och göra racingen ännu mer spännande. Ibland är det viktigt att vi kommer i håg det arv som vår sport har och ta med sig det in i framtiden.

2018 var Valtteri Bottas den förare som körde det snabbaste varvet flest gånger, vid sju tillfällen och om regeln hade funnits förra säsongen hade han tagit sig förbi både Max Verstappen och Kimi Räikkönen i sammandraget och slutat trea i VM.

F1-säsongen 2019 startar i Australien den 17 mars, det är det första av 21 lopp. Med andra ord kommer 21 extra poäng att delas ut, så länge varvet körs av en förare som placerat sig bland inom topp tio.

F1-bloggen med det senaste snacket och förarnas däckval till premiären

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1