Mamma Kramer: ”Vi bara skrek och grät”

avErik Karlsson

BERLIN. Andreas Kramer skrällde till sig ett EM-silver på 800 meter.

På läktaren satt hela familjen och jublade.

– Vi bara skrek och grät, vi är görlyckliga, säger mamma Anne-Lise.

Anne-Lise Kramer anade redan inför EM att något stort var på gång. Sonen hade berättat att träningstiderna indikerade rekordform.

– Nej vi är inte så överraskade över formen, så vi visste att han skulle göra bra lopp. Men hur långt det räcker vet man aldrig.

Nu vet familjen Kramer. Från läktaren fick pappa Jens, mamma Anne-Lise, lillasyster Maria och kusinen Sandra se Andreas Kramer springa hem ett historiskt EM-silver.

– Jag är så jäkla glad, det är så häftigt, säger mamma Anne-Lise som hann bli orolig när Kramer blev trampad på i inledningen av loppet:

– Jag tänkte bara ”jag hoppas han inte stukar sig”. Men det såg inte ut som han var berörd av det över huvud taget, säger hon.

Talangfull i fler idrotter

Mamma Anne-Lise är med största sannolikhet den som stått för löpargenerna till Andreas. Hon var under uppväxten i Norge en talangfull junior på just 800 meter och sprang 2.08,99 som 16-åring.

Foto: Privat
Med föräldrarna

Andreas Kramer själv har testat gymnastik, ishockey, handboll och fotboll innan han fastnade för löpningen. Det svåraste var att välja bort fotbollen i 16-årsåldern.

– Han var väldigt bra i fotboll också, därför tyckte han det var svårt. När han var 15 år ville han ha råd hur han skulle göra men då sa vi att det är du som lägger ner tiden så du får välja. Och då blev det friidrotten.

”Väldigt lugn”

När insåg du att han hade talang för löpningen?

– Vi såg tidigt att han var duktig och hade ett fint löpsteg. Men också att han var smart som löpare, när vi hade tuffa intervaller brände han inte allt krut på första utan disponerade träningarna så han orkade hela och det har gjort att han utvecklats mycket, tidigt, säger hon.

Under EM har Kramer imponerat med sitt taktiska lugn och det menar Anne-Lise är ett utmärkande drag hos sonen även till vardags.

– Han är en väldigt lugn kille. Lugn och smart, väldigt starkt mentalt.

Egenskaper som alltså gett ett EM-silver att fira.

– Vi är på väg till Hard Rock Café här för att fira med honom och tränaren Per Skoog.

En lång natt?

– Det blir nog inte så länge, han är seriös den här grabben. Men vi hinner träffas en liten stund och gratulera honom.

Foto: Privat
ARTIKELN HANDLAR OM