”Vår tid tillsammans försöker vi utnyttja så mycket som möjligt”

avMalin Wahlberg, Stefan Holm

Tvillingarna Eldebrink om stödet från sin ALS-sjuka mamma: Säger alltid att vi ska vara stolta

Tvillingarna Elin och Frida ­Eldebrink ska föra Sverige till EM-succé i Frankrike. Vid sidan om stöttar mamma ­Marianne som kämpar mot förlamningssjukdomen ALS.

Döttrarna kämpar på planen, mamman vid sidan av.

I går spelade basketstjärnorna Frida och Elin Eldebrink en landskamp inför sin ALS-sjuka mor, Marianne.

– Den tid vi har tillsammans försöker vi utnyttja så mycket som möjligt, säger Frida.

Frida och Elin Eldebrink tillhörde planens bästa spelare när Sverige besegrade Lettland med 62–61 i Täljehallen, men familjens överlägset största kämpe satt i en rullstol och tittade på.

75 procent av dem som drabbas av förlamningssjukdomen ALS avlider inom fem år. Marianne Eldebrink, 57, har levt med sjukdomen i över ett decennium.

– Det är bara ett fåtal drabbade som har haft ALS så länge. Läkarna är fascinerade över att det går så långsamt. Man kan inte säga hur lång tid hon har kvar, hur fort processen, ja, allting går, säger Frida Eldebrink.

Baskettvillingarnas far, Kenth Eldebrink, vann OS-brons i spjut 1984. Genom friidrotten träffade han Marianne, som var Sverige-­etta i kulstötning.

Båda utlandsproffs

Att efternamnet i dag förknippas lika mycket med basket som friidrott och ishockey (Anders Eldebrink är Kenths bror) är till stor del hennes förtjänst. När äldsta dottern Sofia fick upp ögonen för sporten blev Marianne, som var idrottslärare, tränare i Södertälje BBK.

– Sedan, när jag och Elin började spela, tog hon över vårt lag, berättar Frida.

– Jag är jättestolt över att det var jag som var Elins, Fridas och Lollos (Louice Halvarsson) första coach, säger Marianne Eldebrink efter matchen mot Lettland.

Hon använder inte samma ord när hon talar om sina döttrar, trots att de är nyckelspelare i landslaget.

– Jag är inte stolt över dem, men väldigt glad. Jag tycker att de ska ­vara stolta för sig själva i stället.

– Så brukar hon alltid säga, att vi ska vara stolta över oss själva, säger Frida när hon träffar släkten efter landskampen.

Ingen kan ifrågasätta den idrottsliga uppfostran Marianne har gett sina döttrar. Elin och Frida är självskrivna i sommarens EM-trupp och båda är utlandsproffs.

Elin spelade för italienska Cagliari CUS under den gångna säsongen. Frida tillhörde Bourges Basket, men på grund av en handledsskada har hon inte tillbringat speciellt mycket tid i Frankrike. Hon opererades i januari och har skött rehabiliteringen i Södertälje, där hon har umgåtts med sin mor.

– Det har varit en bra tid att ­vara hemma. Mamma är sjuk och kan inte göra så mycket, men vi pratar, fikar och shoppar på stan. Vi har jättekul. Dessutom fick stora­syrran barn i januari. Har jag en dålig dag måste jag åka och träffa ­Nora. Hon är magisk, säger Frida.

”Gör det lättare”

Mariannes sjukdom har förstås påverkat hela familjen, men hon har hela tiden uppmuntrat sina döttrar att fortsätta sin satsning på basketen.

– Det har varit jättejobbigt att vara­ borta, men hon vill att jag ska vara ute och spela. Det gör det lättare, säger Frida.

Elin håller med.

– Det är klart det är jobbigt, men de bor på Teneriffa över vinterhalvåret så vi är borta samma tid på året. Sedan samlas vi hemma på sommaren, säger hon och fortsätter:

– Det här är något jag blivit starkare av. Det är klart att det hänger med en varje dag, men det är något man lärt sig att leva med eftersom det pågått så länge. Det är bara kul att hon kommer och tittar och att vi får spela på hemmaplan. Det är något man blir extra taggad och glad över.

Både pappa Kenth och mamma Marianne kommer att stötta tvillingarna på plats under EM. Och de är så säkra på succé att de inte bokat någon hemresa förrän den 26 juni.

– Det ska bli både roligt och spännande och jag tror att de går vidare från gruppen, säger Marianne.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket