John McEnroe om Leo Borg: ”Attityd mer lik min än Björns”

avSimon Norberg

Foto: Bildbyrån/AP

Björn Borg kallades för ”Ice man” ute på courten.

Men enligt John McEnroe verkar inte tennislegendarens lugn gått i arv till sonen Leo Borg, 14.

– Leo verkade ha en personlighet och attityd mer lik min än sin far, säger han.

Björn Borg och John McEnroes rivalitet är väldokumenterad. På 14 möten mellan 1978 till 1981 vann kombattanterna sju matcher vardera.

Svensken beskrevs som lugnet själv både på och utanför tenniscourten och gick inte sällan under smeknamnet ”Ice man.”

Amerikanen å andra sidan var i runda slängar precis raka motsatsen och mäktade med fler utbrott och knäckta racken än någon annan.

Gemensamt hade de dock båda en enorm vinnarskalle och i efterhand blev de väldigt bra vänner.

”Hör att han spelar bra”

Björn var bland annat bestman på McEnroes andra bröllop.

Och visst har John McEnroe även koll på sonen Leo Borg, 14, som tagit hem JSM, nått kvartsfinal i junior-VM och även vunnit Salk Open i 16-årsklassen.

Men vad har amerikanen egentligen för uppfattning om den 14-årige supertalangen Leo?

– Jag vet litegrann om honom. Jag träffade Leo för flera år sedan och han verkade ha en personlighet och attityd mer som min än sin far. Haha, jag vet inte om det är bra eller inte. Men det var flera år sedan och jag vet att han spelar (tennis), så jag har försökt följa hans karriär och jag hör att han spelar bra, säger John McEnroe.

Nästa vecka inleds årets upplaga av Australian Open, men på herrsidan blir det en turnering där flertalet tunga namn saknas.

”Öppet om vem som vinner i år”

Kei Nishikori och Andy Murray går skadade och Novak Djokovic är ett osäkert kort. McEnroe menar att årets turnering är ovissare än på länge.

– Det är svårt att tro att Roger Federer kommer kunna fortsätta spela som han gjort i sin ålder. Han gjorde kanske det mest spektakulära som jag sett i tennis på de 30-40 senaste åren när han vann Australien Open förra säsongen. Men med tanke på att många spelare går skadade har han färre motståndare att besegra, men samtidigt kan det öppna upp för de yngre spelarna. Det har aldrig funnits bättre möjligheter för de än nu.

Även på damsidan ser inte legendaren någon given vinnare.

– Nu när inte Serena Williams spelar är det extremt öppet på damsidan. Se vad som hände på Franska Öppna när Jeļena Ostapenko kom från ingenstans. Det har fått mig att tro på att 20 spelare kan vinna.

Australian Open sänds på Eurosport och Eurosport Player mellan den 15-28 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM