Efter skandalen: ”Det är olyckligt”

Pengar till döde sonens minne gick rakt in i klubbkassan – nu agerar Sandvikens AIK: "Beklagar”

avAndreas Käck, Simon Sjöstrand

Foto: Privat
Mamma till Axel som tragiskt gick bort i cancer

Pengar som skulle gå till avlidne bandytalangen Axel Jonssons minne hamnade i Sandvikens AIK:s klubbkassa.

Nu agerar klubben – där ordföranden Kenneth Nyberg väljer att avgå.

– Det är olyckligt att det blev så här och jag beklagar, säger Nyberg till Sportbladet.

Familjen har varit förkrossad.

Förra våren avled Sandvikens bandytalang Axel Jonsson i cancer, bara 19 år gammal.

Stödet har varit enormt och i somras anordnade klubben en löptävling till Axels minne. Hälften av de insamlade pengarna skulle gå till klubbens ungdomsverksamhet och hälften till Barncancerfonden och till ”Axels minne”, ett stipendium till unga spelare inom flickbandyn i Sandviken.

Men pengarna har inte hanterats som familjen trodde.

För Arbetarbladet berättade Axels mamma Karin Hellmyrs att pengarna gått in i föreningens klubbkassa och använts för att betala löner och andra utgifter, något som hon fick reda på när hon besökte SAIK:s kansli i förra veckan.

– Jag är jättebesviken, jag känner mig utnyttjad, sa Karin Hellmyrs till Sportbladet i helgen.

Och nu agerar bandyklubben.

Ordföranden avgår

I ett pressmeddelande beklagar Sandviken den uppkomna situationen och meddelar att klubbens ordförande Kenneth Nyberg valt att avgå med omedelbar verkan.

Under senaste dagarna har uppgifter kring SAIK Bandys hantering av intäkterna till Axels minne förekommit i media. SAIK Bandy beklagar verkligen den uppkomna situationen och kan konstatera ett flertal brister i vår hantering, vi vidtar därmed en rad åtgärder”, skriver klubben.

SAIK, som hela tiden lovat att pengarna ska betalas ut i samband med en match i februari nästa år, erkänner att de inte – trots löfte – haft något uppföljande möte med Hellmyrs och skriver att återkopplingen till Karin ”dessutom varit väldigt bristfällig från SAIK:s sida”.

Det är djupt olyckligt att vi brustit i både hantering och kommunikation med Karin kring återkopplingen från loppet”, skriver klubben.

De förklarar också hur situationen kan ha uppstått (se hela uttalandet här nedan).

”Är olyckligt”

Nu berättar ordföranden Kenneth Nyberg själv om sitt beslut att avgå.

– Förra veckan fick jag information om att det eventuellt skulle komma en del tidningsskriverier om Axels minnesfond. Det normala är då att man går ut med information till medlemmar och samarbetspartners om att det här är på väg att komma ut, men det gjorde jag inte. Jag bommade det helt. Det är olyckligt och jag beklagar. Sedan dess har styrelsen förklarat att det inte längre finns något förtroende för mig som ordförande. Därför väljer jag att lämna, för SAIK:s bästa, säger han.

Hur kunde det bli så fel?

– Att jag missade att informera om detta handlade delvis om sjukdom, delvis om att det var väldigt mycket som skulle göras. Om ärendet i stort hänvisar jag till pressmeddelandet.

Har du haft kontakt med Axels mamma i dag?

– Jag har inte haft det, men styrelsen kommer att ta kontakt med henne. Det är inte en fråga för mig längre, för nu är jag privatperson, inte ordförande.

Vad ska du göra framöver?

– Jag är född Sandviksbo, jag älskar bandy och SAIK. Jag tänker fortsätta finnas kvar på något sätt, till att börja med som supporter, sen får vi se om det kanske blir som volontär eller något liknande, säger Kenneth Nyberg.

Foto: Privat
ARTIKELN HANDLAR OM