Årets bandytavla: Chockartad stämning

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Det är hela årets märkligaste självmål.

Nu berättar Vänersborgs målvakt Kimmo Kyllönen, 35, vad som egentligen hände mot Villa Lidköping.

– Det känns konstigt att alla tror att jag kastar in bollen själv, säger han.

23 minuter spelade. 1–1 på resultattavlan. Trångt på läktaren och svängigt spel när bittra lokalrivalerna Vänersborg (åtta i elitserien) tar emot Villa Lidköping (tvåa).

Det har varit en intensiv öppning, men stiltje råder för ett ögonblick när Villas Joel Broberg skjutit över och Vänersborgmålvakten Kimmo Kyllönen ska kasta ut bollen.

1 av 3

Småstudsar i eget mål

Men något händer. Exakt vad är svårt att återge utan att krypa innanför den finske 35-åringens pannben. Försvararen Simon Blomqvist sveper förbi, Kyllönen ser ut att vilja rulla ut kort men ångrar sig. En sekund senare syns bollen småstudsa in i eget mål.

– Det är nästan lite chockartad stämning i arenan, säger Gabriel Bridholm, tidigare målvakt och nu expertkommentator på bandyplay.se.

Situationen är så anmärkningsvärd att domarna tittar i regelboken för att bekräfta att målet ska godkännas. Och jo, tyvärr för Vänersborgs del blir det så.

”Det känns konstigt”

I andra halvlek glider Villa Lidköping i från och vinner med 2–7 efter att ha haft sex olika målskyttar. Och fått ett till skänks.

För Sportbladet reder Kimmo Kyllönen ut hur bollen kunde hamna i den egna buren.

– Jag försökte finta att lägga ner den till Simon, men såg att Juho Liukkonen kom bakom. När jag försökte vända så åkte Simon rakt på min hand. Då tappade jag bollen. Det är en ren olycka, säger han.

Har du och Blomqvist rett ut missförståndet?

– Ja. Han trodde att jag skulle lägga ner bollen till honom, men det blev fel. Det känns konstigt att alla tror att jag kastar in bollen själv.

ARTIKELN HANDLAR OM