Sjöström har vunnit OS, VM, EM – och fler hjärtan än någon

Därför är Sarah Sjöström oerhört lätt att tycka om

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström.

Led ditt land till kvartsfinal i fotbolls-VM, ta ditt tredje OS-guld, ställ dig upp och ta strid för jämställdhet.

Det finns olika sätt att vinna folkets kärlek.

Sarah Sjöström har gjort det genom att bara vara bäst.

Snart är det tio år sedan Sarah Sjöström blåste taket av idrottsvärlden. Himlen kokade över Rom den där veckan när en femtonåring slog världsrekord och badade hem historiska VM-guld i det jag fortfarande håller som svensk idrotts förmodligen största genombrott någonsin.

Jag minns allt från de där dagarna.

Plågan i att sitta i 40-gradig värme utan skugga eller svalka, det himmelska i duschen efteråt, lättnaden i ett hotellrum med ac, när jag kunde ta en iskall dusch och beställa upp parmaskinka, melon och mineralvatten – och skriva om något vi kanske aldrig får uppleva igen: en liten tjej som på ett par år lärt sig simma fjärilsim så bra att hon redan kunde köra över alla som någonsin försökt.

Sarah Sjöström var blyg men rolig, var räddare för presskonferensernas frågor på engelska än vad hon var för att simma VM-finaler, hon var tillgänglig, omedelbar, kvick och naturlig och oerhört lätt att tycka om.

Foto: JOEL MARKLUND / © Bildbyrån
Sarah Sjöström, år 2009, slog nytt världsrekord med tiden 56,44.

Snart tio år sedan.

Annan himmel nu, grått och blött i Sverige, ett nytt år till handlingarna.

Man skulle kunna säga att ingenting har hänt sedan 2009, men det vore väl mer rätt att säga att samma sak hänt i tio år till.

Sarah Sjöström har vunnit, Sarah Sjöström har skrivit idrottshistoria, Sarah Sjöström har fyllt 25 men är fortfarande tillgänglig, omedelbar, kvick och naturlig och oerhört lätt att tycka om.

2018 är hon Sveriges mest älskade idrottare, efter ett år där Sverige gjort ett succé-OS i Sydkorea och skrällt sig till kvartsfinal i ett fotbolls-VM. Sportbladets undersökning av svenska folkets sympatier – en opinionsmätning som föddes för att fylla glappet mellan rena prestationsutmärkelser och de som (jag pratar om Jerringpriset här) var förtäckta popularitetsomröstningar – har också fått tio år på nacken, och om något har den väl visat att svenskar är ett lojalt folk.

Vi har förälskat oss i Zlatan Ibrahimovics banbrytande  larger-than-life-berättelse, vi har fallit för Charlotte Kallas atomenergi, och så är det med det.

Så har det varit med det.

Det finns absolut inget anmärkningsvärt i att Sarah Sjöström efter tio år av konstanta superprestationer i en världsidrott som simning (under senaste OS toppades medaljligan av ett land från Nordamerika, ett från Oceanien, ett från Europa och ett från Asien – Sydamerika och Afrika tog också medalj) tar över tronen som Sveriges mest omtyckta idrottare.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström, Sveriges mest populära idrottare

Det häpnadsväckande är att det händer just i år. Sverige har hämtat en säck medaljer i vinter-OS, Sverige har slagit ut Tyskland och spelat kvartsfinal i fotbolls-VM, simsporten har haft ett mellanår. Om man mellanår menar ett år där Sarah Sjöström skriver historia genom att som första svensk vinna fyra distanser på ett långbane-EM.

Vad är det vi gillar med våra idrottare? Hur vinner man folkets kärlek?

Det är både svårt och enkelt att svara på. Sverige gillar de som står på skidor, de som vädjar till en nostalgisk svensk självbild, de som bryter ny mark, de som är som folk vill vara eller de som verkar vara ungefär som folk är mest, de som står för något och de som framstår som helylle. Mest älskar vi förstås de som vinner, det är den givna minsta nämnaren för alla som toppat den här omröstningen.

Det säger en del om 2018 att den politiskt medvetna Nilla Fischer erövrat kvinnornas hjärtan, att Peder Fredricson är en ikon för en ridsport fylld av flickor och kvinnor, att The Mauler är omåttligt populär bland den yngre generationen och att herrfotbollens populäraste representanter är Zlatan Ibrahimovic, 37, och Andreas Granqvist, 33.

Och det säger väldigt mycket om Sarah Sjöström att hon erövrat hjärtan i precis alla grupper.

Om jag ska gissa vad hennes hemlighet är så är det hennes direkthet, att inget någonsin verkar särskilt krångligt med henne eller hennes idrott. Hon tar en kaffe, käkar en macka, en bulle om hon är sugen. Hon är hemkär, spontan, laglojal, egensinnig utan att vara egoistisk. Och hon vinner, vinner och vinner igen.

De senaste tio åren har Sarah Sjöström vunnit OS, VM och EM. I år har hon vunnit fler svenska hjärtan än någon annan aktiv svensk idrottare.

Hon har vunnit och hon vinner igen, vi skriver 2019 nu – och allt det bästa har inte hänt än.

avSimon Bank