Hormonbehandlades under uppväxterna

Norska förbundet går ut med information efter frågorna

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

17-åriga supertalangen Helene Marie Fossesholm har kallats ”den nya Johaug” och 19-åriga sprintfenomenet Kristine Stavås Skistad redan i vinter visat stora kvalitéer i världscupen.

Nu väljer norska skidförbundet, i samråd med åkarnas familjer, att berätta om de hormonbehandlingar båda genomgått under uppväxten.

Norsk skidåkning har en tradition av att skynda långsamt med sina stora talanger och Helene Marie Fossesholm är inget undantag. Trots det har 17-åringen redan gjort så stora avtryck i skidspåren att hon fått smeknamnet ”den nya Johaug”.

”Kontaktade av media”

19-åriga Kristine Stavås Skistad har fått fler chanser än sin yngre landslagskollega på den stora scenen och imponerat så mycket i sprintvärldscupen att hon är högaktuell för det norska VM-laget till mästerskapet i februari.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Nu väljer norska skidförbundet, i samråd med åkarnas familjer, att berätta om de hormonbehandlingar de båda talangerna gått igenom. Detta sedan förbundet, som de själva skriver, ”blivit kontaktade av media och andra” kring saken.

Var bara 137,5 centimeter lång

Fossesholm blev från december 2014 till september 2017 behandlad med tillväxthormon. Läkarna började följa norskans tillväxt redan när hon var 8-9 år gammal och satte in behandlingen då Fossesholm 13,5 år gammal bara mätte 137,5 centimeter och hade en onormal tillväxt. I dag är Helene Marie Fossesholm 151 centimeter lång.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Kristine Stavås Skistad ska i sin tur ha fått medicinerna Etinylestradiol och Primolut för att påskynda puberteten och ha en kontrollerad tillväxt.

Fossesholm ska ha fått dispens från gällande dopingregler för sin behandling samtidigt som preparaten Skidstad fick inte står på Wadas lista över förbjudna substanser.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM