Rekordpubliken bar Sverige till seger i måstematchen

Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

avDaniel Sörensen

SPORTBLADET

Förlust senast mot Italien.

Dagens EM-kvalkamp mot Kroatien målades på förhand upp som en ordentlig måstematch för svensk del.

Och Sverige levererade när det behövdes som mest – framför ögonen på rekordpubliken på Hovet.

EM-kvalets tredje omgång slutade med en hård förlust mot Italien för de svenska basketdamerna. I dag hade de chansen att revanschera sig – mot Kroatien, tvåan i grupp H.

För andra gången på en vecka noterades nytt publikrekord inom svensk dambasket. 2142 åskådare såg matchen i Borås i lördags, och på Hovet hade 5027 personer löst biljett.

– Stockholm är Sveriges baskethuvudstad, så det är jättestort att spela här. Det betyder mycket för svensk baskets framtid att spela på Hovet, säger Johan Stark, Basketförbundets nya generalsekreterare.

Zahui: ”Det är bara kärlek”

Ledda av systrarna Eldebrink och storstjärnan Amanda Zahui spelade Sverige klart bättre än senast mot Italien. Kalis Loyd visade prov på enorm löpvillighet och var planens bästa spelare med 14 poäng.

– Jag är oerhört glad. Vi hade en tuff uppgift, men vi löste det genom att spela bra lagförsvar. Vi fick verkligen spela vårt spel i dag och förhoppningsvis kan vi göra det mot Italien sen också, säger matchhjälten Kalis Loyd.

I och med segern går Sverige upp på andraplats i gruppen – på samma poäng som Italien. Med två återstående kvalmatcher ser läget i gruppen betydligt ljusare ut.

– Det här var helt otroligt. En av de bästa atmosfärerna någonsin. Sjukt kul att vinna på hemmaplan. Det är bara kärlek, säger Amanda Zahui till SVT efter matchen.

– Vi vill ha revansch mot Italien. Vi ska göra allt för att vinna mot Makedonien också och bli etta igen, säger hon.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N