Johaug: ”Försökte övertala Björgen”

Avslöjar: ”Hade gärna haft med henne”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

avSimon Sjöstrand

SPORTBLADET

Marit Björgen avslutar karriären.

Nu avslöjar Therese Johaug att hon försökte få sin vän att fortsätta.

– Men det var lönlöst, säger hon till Dagbladet.

I fredags kom beskedet att Marit Björgen, 38, lägger av.

Efter en fantastisk karriär med åtta OS-guld, 18 VM-guld och 114 världscupsegrar valde tidernas främste vinterolympier genom tiderna att avsluta karriären med Norska mästerskapen i helgen.

– Jag känner att jag inte har motivationen som krävs för att ge 100 procent, sa Björgen om beslutet.

”Insåg det sen”

Beskedet rörde bland andra Therese Johaug, 29, till tårar och norskan är en av alla som har stämt in i hyllningskören till Björgen.

Nu avslöjar Johaug att hon försökte övertala Björgen att fortsätta en säsong till.

– Det gjorde jag. Men jag känner Marit så pass bra att jag efter ett tag insåg att det inte var någon idé. Jag förstod att jag inte kunde övertala henne. När hon väl bestämt sig är det inte mycket vi andra kan göra, säger Johaug till Dagbladet.

Hon berättar att Björgen sa samma sak till henne som när 38-åringen deklarerade sitt beslut i fredags.

– Motivationen är inte där den borde vara. Och det förstår jag, efter allt som Marit har vunnit och att hon vill ha mer tid med familjen. Där stöttar jag henne, även om jag väldigt gärna hade haft med henne i laget nästa säsong, säger Johaug.

”Är lite konstigt”

29-åringen gör själv snart comeback efter en 18 månaders lång dopningsavstängning. Hon är fri att tävla från och med den 18 april.

Men det blir alltså utan Marit Björgen.

– Det är lite konstigt. Men samtidigt är det normalt. Det pågår ett generationsskifte i toppen och många av dem som var störst när jag slog igenom slutar nu. Det är alltid några som blir äldre och kastar in handduken, samtidigt som nya kommer fram. I framtiden vill jag ju få nya konkurrenter som tar sporten till nästa nivå, säger Johaug.

Längdstjärnan har tidigare bekräftat att tävlingscomebacken sker i Beitostölen i november, men det kan bli tidigare än så.

ARTIKELN HANDLAR OM