Baskettränaren Zeljko Brlek död

Torbjörn Gehrke: ”Jag skulle beskriva honom som en äckligt lojal person”

avErik Karlsson

Jämtland Basket har sorg.

Klubben meddelar att lagets assisterande tränare Zeljko Brlek avlidit hastigt under söndagen, 41 år gammal.

– Han lämnar ett tomrum som kommer vara brutalt, säger tränarkollegan Torbjörn Gehrke till Sportbladet.

Det var strax innan klockan åtta på söndagskvällen som Jämtland Basket meddelade att lagets assisterande tränaren Zeljko Brlek avlidit hastigt under dagen.

”Det är med stor sorg och saknad som vi måste meddela att vår vän och kollega Zeljko Brlek avled hastigt i dag. Våra tankar är med honom och hans familj”, skriver klubben på sin hemsida.

Brlek har varit assisterande tränare till Torbjörn Gehrke i sex år, varav de fyra senaste i Österundslaget Jämtland.

Den före detta landslagsprofilen är tagen och ledsen när Sportbladet når honom. Han fick själv beskedet av Zeljko Brleks före detta fru bara timmar tidigare.

– Han var i Kroatien för att träffa lite vänner och få en lite andhämtning här nu när vi hade ett litet uppehåll. Vi vet inte exakt vad som hänt men obekräftade uppgifter säger att det handlar om hjärtsvikt, berättar Torbjörn Gehrke.

”Äckligt lojal person”

Han är skakad, men vill ändå berätta om sin goda vän och kollega som han menar varit ett nav i föreningen.

– Han har en tioårig dotter så det finns de som kommer sakna honom mer än vi gör. Men det tomrummet han lämnar efter sig kommer vara större i morgon, ännu större dagen efter det och brutalt stort nästa vecka och månad, säger Jämtlandstränaren och fortsätter:

– Jag skulle beskriva honom som en äckligt lojal person som skyddade alla i alla lägen, han ville aldrig stå framför och ta fokus, satte alltid gruppen före sig själv. Jag kan knappt minnas hur många spelare jag har gått loss på under träning bara för att se honom sitta kvar en kvart med den spelaren och prata med honom, utan att han frågat mig. Hans liv var laget.

Foto: BILDBYRÅN
Torbjörn Gehrke och Zeljko Brlek.

”Sätter ihop krisgrupp”

Torbjörn Gehrke berättar hur hans kollega länge kämpat med sin vikt.

– Efter 1,5 års slit berättade han förra veckan att han fått en tid för att påbörja processen med en gastric bypass. Det är så tragiskt.

Ligafyran Jämtland spelar enligt spelschema hemma mot tabellettan Norrköping på tisdag.

Men i nuläget är det osäkert om den matchen blir av.

– Klubben sätter ihop någon form av krisgrupp som träffar oss i morgon. Då får vi prata om vi ska spela eller inte, det ligger lite utanför våra händer just nu.

Hur mår du, kan du leda laget på tisdag?

– Jag vet inte, jag vet inte hur jag ska kunna leda dem nästa vecka heller. Men samtidigt, jag hedrar inte honom genom att lägga av. På ett sätt, det finns knappast något bättre tillfälle att hedra honom än på tisdag inför 1800 personer.

– Han efterlämnar som sagt en dotter på tio år som inte hunnit förstå vilken pappa hon hade utanför deras relation. Den här matchen skulle kunna bli en hyllning som hon kan se tillbaka på för att se hur omtyckt han var av alla, säger Torbjörn Gehrke.

Foto: BILDBYRÅN
Zeljko Brlek.
ARTIKELN HANDLAR OM