”Det har varit så sjukt mycket”

Foto: Michael Sohn / AP TT / NTB SCANPIX

avErik Karlsson

SPORTBLADET

På EM var Andreas Kramer kanske den enda som inte var överraskad över silvermedaljen.

Han var mest överraskad över att så många brydde sig.

– Det var ännu fler än jag trodde, det har varit så sjukt mycket, säger 21-åringen.

Andreas Kramer har precis avslutat ett tolv kilometer långt löppass med efterföljande rörlighetsträning när Sportbladet når honom. Det har gått fem dagar sedan han blev den stora överraskningen i den svenska EM-truppen när han tog silver på ett tangerat svenskt rekord på 800 meter.

– Träningen var inget särskilt, vi har tagit det ganska lugnt nu för man vill inte dra på sig något onödigt. Samtidigt vill man hålla uppe bra med träning så jag orkar hela säsongen, säger han.

Det har varit hektiska dagar för göteborgaren. Men han klagar inte.

– Det har varit magiska dagar, jag har verkligen varit jätteglad. Sen är det många som vill prata med mig. Jag var på jobbet på Collector Bank i tisdags och då gjorde jag två telefonintervjuer bara på vägen dit, så det har varit ett fullproppat schema på det viset.

Foto: Jessica Gow/TT

Han medger att han blivit överväldigad över mängden gratulationer.

– Det häftigaste är att jag har fått se hur många som verkligen engagerar sig och har koll på mig och som har blivit berörda av det som jag presterat Jag trodde inte det. Det är så sjukt mycket.

Många SMS?  

– Ja, jag har fortfarande inte hunnit svara på allting. Det har varit jättemycket, mycket större än jag själv trodde det skulle vara. 

Börjar på Chalmers på tisdag

På lördag är det dags för ännu mer hyllningar när han ska springa 800 meter på hemmaplan på Slottskogsvallen. Folksam GP-tävlingen bjuder på tufft motståndet och om bara de prognostiserade vindarna lugnar sig är han ute efter en svensk rekord-attack.

– Det kommer bli jättekul. Det är speciellt att springa på hemmaplan så jag ska bara gå ut på banan och njuta och ta åt mig av hejaropen.

Framåt väntar SM – där Kramer fortfarande inte bestämt sig vilken eller vilka av distanserna 400, 800 och 1500 meter han ska springa – Finnkampen och ett par galalopp med Continental Cup som avslutning.

Men inte nog med det.

– Jag kommer fortsätta jobba på Collector sedan har jag upprop för min utbildning i maskinteknik på Chalmers på tisdag. Jag är spänd på det, det är spännande med något nytt, säger Kramer som därmed går på samma skola som landslagskollegan Johan Rogestedt.

– Han är mycket nöjd över att jag går i hans fotspår.

Men hinner du jobba, plugga och satsa?

– Blir det för mycket får jag tänka över det då, men nu tror jag att jag kan hantera det. Jag tror inte silvret på EM kommer påverka möjligheterna till att satsa negativt i alla fall.

Friidrottens höjdpunkter 2018 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM