Smederna till SM-final: "Visar styrka"

TT-SPORT

Speedway. Smederna är i sin första SM-final i speedway på 14 år.

Masarna vann onsdagens andra semifinal, men Smederna är vidare med totalt 94-86.

– Vi visar styrka även om vi hade en jobbig kväll, sade lagledaren Jerker Eriksson till C More.

Smederna hade ett stort överläge med 14 poäng från tisdagens första SM-semifinal i Avesta som slutade i en 52-38-seger.

Masarna inledde onsdagens andra semifinal på ett imponerande nödvändigt vis och ledde med 13-5 efter tre körda heat. Eskilstuna reducerade underläget till 15-21 efter sex heat, men sedan var det återigen stor poängfördel till Masarna som ledde med 35-25 inför de fem avslutande heaten. Men för att nå en SM-final behövde Dalalaget hämta in ytterligare fyra.

Zagar bäst igen

Men så blev inte fallet, Smederna körde jämnt och när formstarke Matej Zagar särkade in en heatseger till 35-43 i heat 13 och 39-45 i heat 14 var den första SM-finalplatsen sedan 2003 ett faktum. Vilt jubel utbröt i Eskilstuna redan innan det avslutande 15:e heatet då finalplatsen var säkrad med totalt 91-83.

– Vi är i final, det var planen, men det var en tuff kväll. Vi kan göra ett bra jobb i finalen, sade Matej Zagar, som körde in 16 poäng, till C More.

"Klappkassa"

Det avslutande heatet försenades efter en krasch. Sedan körde Zagar in ytterligare en heatseger och såg till att kvällens match slutade 48-42 till Masarnas. Totalt vann Smederna SM-finalen med 94-86.

– Vi förlorar för att vi var klappkassa på hemmaplan, sade Masarnas lagledare Stefan Bäckström till C More.

Onsdagens andra semifinal, mellan de tre senaste årens mästarlag Vetlanda och Rospiggarna, ställdes in på grund av kraftigt regn och ickekörbar rundbana i Vetlanda. Semifinalmötet, som Vetlanda leder med 46-44, får i stället sitt avgörande på tisdag, enligt P4 Kalmar.

TT