”Våldet kan mycket väl komma tillbaka på Nordirland”

Brexit kan utgöra hot mot freden

UTRIKES

BELFAST. De lokala tv-nyheterna toppar med nyheten att en bilbomb exploderat i Londonderry.

Trots nästan 20 år av fred ligger det politiska våldet aldrig långt under ytan.

Polisen och många andra ser brexit som ett hot mot freden.

1 av 2

Bilbomben var riktad mot en katolsk polisman. Han klarade sig tack vare att ett någon i familjen upptäckt den innan de satte sig i bilen. När en polisrobot skulle desarmera bomben utlöstes den men ingen kom till skada.

Det är inte alltid utgången blir lika lycklig.

Polisfackets ordförande Mark Lindsay berättar att det bara är några veckor sedan som två polismän besköts med automatgevär när de var på väg ut från en polisstation. Den ene skadade allvarligt.

Nordirland befinner sig under ett allvarligt terrorhot, berättar Lindsay. Sedan 2009 är hotnivån så hög att en attack anses vara mycket trolig. Det finns bara en högre nivå och då är det för sent.

Väpnade kampen fortsätter utan IRA

Katolska IRA har lagt ner vapnen liksom protestanternas paramilitära grupper. Men på den katolska sidan finns det extremister som inte vill ge upp den väpnade kampen för att förenat Irland. De är utbrytargrupper som Nya IRA eller Real IRA.

Foto: Peter van den Berg
Mark Lindsay på sitt kontor.

Mark Lindsay lutar sig fram över det skinande blanka konferensbordet och ser bekymrad ut.

– Dessa grupper som består av hundratals personer och är mycket aktiva. De försöker hela tiden döda våra poliser. Det handlar om skottattacker, bomber som placeras under deras bilar eller att de luras in i bakhåll.

Men det finns en stor skillnad mot när den väpnade konflikten, the troubles, pågick. En konflikt som under trettio år krävde över 3 000 människoliv.

– I dag har terroristerna inget stöd inom befolkningen. De är en relik från det förflutna.

Lindsay gör en halsbrytande jämförelse för att vi ska förstå hur djupa motsättningarna ändå är på Nordirland.

– Efter att ha utkämpat två världskrig i Europa kommer tyskar och fransmän bättre överens än de katolska extremisterna och polisen.

På en tavla på väggen i hans spatiösa tjänsterum hänger bland annat bilderna på två polismän som dödades 2009 respektive 2011. Bredvid hänger en mycket större tavla med mycket mindre foton på de över 300 polismän som dödades under den väpnade konflikten mellan protestanter och katoliker.

Foto: Peter van den Berg

Dit vill Mark Lindsay inte tillbaka. Därför varnar han för vad brexit kan innebära för Nordirland och den fortsatta freden.

– Om vi återigen får fasta gränsposteringar, som var fallet under The troubles, så kommer polismännen att bli stillasittande måltavlor för terrorister. En mycket farlig situation.

Precis som alla andra vet inte Lindsay säker vad som blir resultatet av brexit men han menar att någon form av gräns kommer det att bli. Då behövs det gränskontroller. Storbritannien vill inte ha en trafik av människor som tar sig in i landet utan kontroll.

– Terroristerna behöver inte mycket uppmuntran. De behöver bara en möjlighet att slå till.

Blockerades med betongfundament

Hans minns hur det var under konflikten då det bara fanns ett 20-tal gränsövergångar mellan republiken Irland och Nordirland. Övriga blockerades med betongfundament eller genom att spränga broar.

– Det var ett sätt att kontrollera terrorismen eftersom terroristerna annars kunde röra sig fritt mellan Nordirland och Irland.

En bild som bekräftas när vi besöker ett parti av gränsen strax söder om Londonderry tillsammans med Dermot O´Hara, en av dem som engagerat sig för att Nordirland ska behandlas som ett specialfall och undantas från brexit.

Vi tar en av småvägarna som nu går utmärkt att använda för att passera mellan Storbritannien och Irland.

Foto: Peter van den Berg

– Under konflikten satte polisen ut betongsuggor för att hindra folk från att ta de här vägarna. Man ville att alla skulle passera arméns reguljära checkpoints eller gränskontroller. På helgerna brukade grupper av män åka hit och plocka bort betongbumlingarna. Sedan satte polisen tillbaks dem dagen därpå. En konstant katt- och råttalek.

Dermot fruktar att de gamla tiderna kan vara på väg tillbaka.

– Vi trodde att vi kommit ut ur konfilkten. Nu har vi ett läge när våldet mycket väl kan komma tillbaka. En hård brexit kan legitimera de katolska extremistgrupper som med våld försöker sätta fredsprocessen ur spel.

ARTIKELN HANDLAR OM