Matfotografens tips till riktiga Barcelona

avMikaela Somnell

Favoritstaden Barcelona lockar med sin puls, sin strand och sitt breda kulinariska utbud.
Men det är lätt hänt att som besökare hamna i en turistfälla på La Rambla och tvingas betala 60 euro för några trötta tapas.
Istället kan det vara bra att få råd från en lokalinvånare.
Vi har tagit emot matfotografen Maria Astrands bästa tips och listat dem åt dig.

Finlandssvenska Maria Astrand, 41, är bosatt i Barcelona sedan elva år tillbaka och arbetar som matfotograf. Vid sidan av jobbar hon med sitt privata projekt Barcelona Food Experience där hon skriver om maten i staden.

– Barcelona har nåt väldigt speciellt och de flesta som kommer hit hittar något som de tycker om. Det finns både stad och strand och matkulturen är så rolig, säger hon.

”Tre kategorier”

Maria delar in Barcelonas restaurangscen i tre kategorier; den traditionella, den innovativa och den internationella.

– Den traditionella delen är jätteintressant, det finns många restauranger som funnits i hundra år och fortfarande har samma koncept och ibland tillochmed samma recept. Många gör ett väldigt bra jobb med att behålla autenciteten.

Den ”innovativa inriktningen” är en annan del av Barcelonas restaurangvärld som staden är känd för.

– Den lokala och mer innovativa nischen är ofta de restaurangerna som får Michelinstjärnor och så vidare. De spelar på idéer från det traditionella spanska köket men har också tillfört något nytt och spännande.

Internationellt

Samtidigt finns det mycket smaker från andra delar av världen, säger Maria.

– Barcelona som stad är väldigt internationell, det kommer många människor från olika delar av världen och för med sig sin egen matkultur och öppnar egna restauranger. Det är jätteroligt, ingen stad i Spanien är som Barcelona ur den synvinkeln.

Nedanför får du tips om några av Marias favoritrestauranger plus några till!

– Jag har väldigt många favoriter! Det beror helt på vad jag är sugen på just då. Det finns många bra Michelinrestauranger men mitt fokus är på det mer budgetvänliga: det finns så mycket god mat och färska ingredienser här.

Maria Astrand bor i Barcelona och jobbar med sin stora passion; mat.

La Cova Fumada – Tapasrestaurang som funnits i decennier

– En helt fantastisk tapasbar i stadsdelen Barceloneta, nära stranden. Den är väldigt anonym, den har inte ens en skylt på framsidan, och inte mycket har förändrats de senaste 50 åren. Menyn finns på en griffeltavla på väggen, det är enkla tapas men allt är väldigt gott. Hit går lokalbefolkningen tidigt, kring 11-12 tiden, för att dricka en caña och äta 

Område: Barceloneta

Adress:  Carrer del Baluard, 56

1 av 2 | Foto: Maria Astrand
La Cova Fumada vid Barceloneta har funnits i decennier och serverar tapas.

Lluritu – Fantastisk fisk och skaldjur

– För fisk och skaldjur är Lluritu perfekt, det ser inte mycket ut för världen och det har kanske stans minsta kök, men allt som kommer ut från det pyttelilla köket är så gott. Särskilt den torkade bläckfisken är fantastisk.

Område: Grácia

Adress: Carrer del Torrent de les Flors, 71

Foto: Maria Astrand
Lluritu är specialiserad på fisk och skaldjur.

Gula Bar – Tapas med internationella influenser

– Det här stället är relativt nytt och okänt, men deras tapas är helt fantastiska. De blandar det lokala med influenser från Asien och Mellanöstern och lyckas väldigt bra med det. Nära Gula Bar finns också deras systerrestaurang Santa Gula, som är en annan av mina favoriter: lokal säsongsbetonad mat att dela på.

Område: Grácia

Adress: Carrer del Dr. Rizal, 20

Foto: Maria Astrand
Gula bar – en nyöppnad tapasrestaurang med internationella smaker.

The Green Spot – Trendigt vegetariskt

– Det senaste två åren har det varit en hälsoboom i staden, och nu finns det väldigt mycket alternativ för god och hälsosam mat. En av mina favoriter är The Green Spot, ett väldigt “classy” ställe men där allt är vegetarianskt, med fyndiga rätter, och väldigt gott.

Område: Barceloneta

Adress: Carrer de la Reina Cristina, 12

Foto: Maria Astrand
The Green Spot – trendigt och vegetariskt.

Eat My Trip – En unik brunch

– Eat My Trip är helt galet! Det finns många brunchrestauranger i Barcelona, men det här stället är väldigt unikt. Det är ett litet ställe som ägs av en tjej som rest mycket och blivit inspirerad av maten hon sett och ätit, och nu hittar hon på galna kreationer med brunchtema. De har också bra veganska och glutenfria alternativ.

Område: Eixample

Adress: Carrer del Consell de Cent, 378

Foto: Maria Astrand
En annorlunda brunchupplevelse kan du få på Eat My Trip.

Granja M Viader – 150 år gammalt frukosthak

– Vill man ha en riktigt klassisk frukost går man hit. Det här stället är är nästan 150 år gammalt, och riktigt populärt bland lokalbefolkningen. Här äter man chocolate con churros, och deras så kallade “bikini”: två rostade bröd med ost och skinka emellan, den är helt fantastisk.

Område: Gotiska kvarteren

Adress: 6, Carrer d'en Xuclà, 4

Pepa Pla – Romantisk vinbar med god mat

– En av mina absoluta favoriter är Pepa Pla, det var länge en bokhandel och nu är det en vinbar med jättegod mat, med fokus på rätter att dela på. Det är väldigt romantiskt och perfekt om man gillar vin, de har många roliga viner att prova på.

Område: Eixample

Adress: Carrer d'Aribau, 41

Foto: Maria Astrand
Ät en mysig och romantisk middag på Pepa Pla.

Els tres proquets – Gudomliga tapas bland lokalborna

Det här är en riktig favorit. Els tres porquettes (”De tre små grisarna” på katalanska) ligger lite avsides i ett höghusområde mest befolkat av lokalbor men är väl värt en omväg. Vid första anblick kan den här stadsdelen kännas lite ruffig, men restaurangens läge bidrar bara till dess genuinitet.

Här serveras katalanska tapas i en tappning du aldrig prövat tidigare. Bland menyns höjdpunkter finns bland annat foie gras med ankägg och svamp – låter speciellt men är oförglömlig (i ordets mest positiva bemärkelse).

Boka gärna bord innan då det ofta blir fullt.

Område: Poblenou

Adress: Rambla del Poblenou 165

La Pepita – Festligt, trendigt och avslappnat

En trendig men ändå hemtrevlig restaurang som specialiserar sig på moderna tapas. De erbjuder en lång meny och har allt från gåslever till asian fusion. Här sitter du i restaurangen eller kring den långa bardisken.

Det är är nästan alltid fullsatt och stämningen brukar vara festlig och avslappnad.

Du kan inte boka bord så försök att komma innan klockan 21 – då är det fullsatt.

Område: Grácia

Adress: Carrer de Còrsega 343

Le Cucine Mandarosso – Barcelonas bästa italienare?

En liten restaurang på en bakgata i närheten av konserthallen Palau de la Musica i de gotiska kvarteren.

Mandarossi är nära att slå i en tia på mysskalan med sina mörkmålade väggar täckta med tavlor, sina lågt hängande lampor och öppna kök med delidisk.

Italienska kocken Pietro Leowetti drivet det här lilla hålet i väggen vars meny till stor del bygger på hans gammelmormors recept.

Här får du underbara förrätter, pastarätter och desserter. Det är även ett utmärkt för lunch då de erbjuder trerätters till det överkomliga priset av 11 euro.

Område: Gotiska kvarteren

Adress: Carrer de Verdaguer i Callís, 4

Segons Mercat – Färsk fisk och skaldjur vid havet

Vid Barcelonas strand Barceloneta ligger populära Segons Mercat. De specialiserar sig på fisk och skaldjur och baserar sin meny på säsongens råvaror som inhandlas dagligen på marknaden.

Med allt från tataki till paella på menyn, generösa öppettider (sju dagar i veckan) och mysig, varm inredning är det inte konstigt att det ofta är fullsatt.

Restaurangen har även en systerrestaurang med samma namn i stadsdelen Eixample.

Område: Barceloneta och Eixample

Adress: Barceloneta-restaurangen: Calle Balboa 16, Eixample: Calle Aribau 3

Rilke – Sekelskifteskänsla och kvalitet

Vill du äta en gedigen måltid i klassisk restaurangmiljö är det hit du ska gå. Här finns inga tapas – det är trerätters och vita dukar som gäller.

Restaurangen ligger i en vacker Art Nouvaeu-våning med högt i tak utsmyckad med vackra snickerier och pampiga stuckaturer.

De är fantastiska på både fisk och kött. Pröva exempelvis deras iberiska fläskkött med fikon, rostade äpplen och senap.

Rilke har även en cocktailbar i världsklass där du antingen kan ta en drink innan middagen eller påbörja din utekväll här.

Område: Eixample

Adress: Carrer de Mallorca, 275

Restaurant Marmalade – Brunch, middag och cocktails

Marmalade är belägen i festområdet Raval och här kan skulle du kunna äta alla dina måltider under en dag i Barcelona.

Till brunch serverar de frukostklassiker som eggs benedict, korvar, huevos rancheros och smoothies. På kvällen har de en populär cocktailbar och serverar rätter som hamburgare och ceasarsallad.

Område: Raval

Adress: Carrer de la Riera Alta, 4-6

Caravelle – Hemlagat och avslappnat

Caravelle är ytterligare en restaurang i området Raval som serverar både brunch, lunch och middag.

Allt från pastan till såserna och brödet är hemlagat och alla ölsorter kommer från lokala bryggerier.

Till middag kan du exempelvis pröva deras tacos. Enkelt är ledordet, men allt håller hög kvalitet.

Område: Raval

Adress: Carrer del Pintor Fortuny, 31

Frankie Gallo Cha Cha Cha – Budget med en tvist

En ny, superpopulär budgetrestaurang som även denna ligger i Raval. Här kan du få diverse smårätter men Frankie Gallo är specialiserade på stenugnsbakad pizza. De använder mycket trendiga råvaror som tillexempel tryffel.

Atmosfären är avslappnad och du äter vid långa bänkrader.

Område: Raval

Adress: Carrer del Marquès de Barberà, 15

ARTIKELN HANDLAR OM