Svensk restaurang på historiska listan

Zum Franziskaner – Stockholms äldsta restaurang

Foto: TT
Zum Franziskaner är en av Sveriges äldsta restauranger.

avJenny Alexandersson

RESA

En del av dem öppnade på medeltiden, andra under 1700-talet. De är fyllda av historia och mystik.
Resemagasinet Condé Nast har listat världens äldsta restauranger.

Man behöver inte vara historieintresserad för att älska restauranger med anor. Att äta en härlig middag på en riktigt gammal restaurang kan få vem som helst att känna historiens vingslag eka mellan väggarna.

Resemagasinet Condé Nast har listat världens äldsta restauranger som är väl värda ett besök – och ett svenskt ställe finns med!

Union Oyster House, Boston, USA

  • Det här är USA:s äldsta restaurang som fortfarande är öppen och igång. Den slog upp portarna 1826 i en gammal stenbyggnad från 1704.

  • Ägarna har fyllt lokalen med nostalgiska bilder, tidningsurklipp och fotografier.

  • Hit kom gärna före detta presidenten John F Kennedy för en middag. Menyn är typisk för New England med mycket skaldjur och ostron, som till exempel clam chowder och lobster rolls.

Restaurante Botín, Madrid, Spanien

  • Den vackra byggnaden härstammar från 1590 och restaurangen öppnade 1725 av den franska kocken Jean Botín.

  • Stället finns med i Guinness rekordbok som världens äldsta restaurang.

  • Den fina ugnen som fortfarande används i köket härstammar från samma år. Menyn är full av kastilianska läckerheter.

Zum Franziskaner, Stockholm, Sverige

  • Det här är en av Stockholms äldsta restauranger och den öppnades av fru Augusta Engelbrecht den 23 december 1889 på Skeppsbron i gamla stan.

  • Men den sägs ha äldre anor än så, restaurangen påstås ha grundats 1421 i samband med att kung Erik av Pommern tillät franciskanermunkarna att ta betalt för mat och dryck. Men då i en annan byggnad.

  • Menyn bjuder på svensk-tyskt husmanskost. Ölhallen har en vacker jugendinredning med stuckatur och träpanel från 1910.

Zur Letzten Instanz, Berlin, Tyskland

  • Resturangen är den äldsta i Berlin med anor från 1621.

  • Här har bland andra Charlie Chaplin, Napoleon Bonaparte och Ludwig van Beethoven smörjt sitt krås.

  • Den äldsta och mest berömda delen av lokalen är den över 200 år gamla murade spisen – det sägs att Napoleon föredrog att sitta nära den.

Griswold Inn, Essex, USA

  • Den här tavernan, som även är ett hotell, öppnade portarna redan 1776 och var ett ställe där resande kunde övernatta och få sig en bit mat på vägen.

  • Gäster som George Washington och Albert Einstein har ätit gott här.

  • Menyn innehåller allt från skaldjur till rejäla revben.

Tavares Rico, Lissabon, Portugal

  • Restaurangen slog upp sina portar 1784 och räknas som en av de äldsta i Europa.

  • 1861 drömde affärsmannen Vicente Caldeira om att göra det till ett av de lyxigaste platserna i Lissabon.

  • I dag är det en exklusiv restaurang med mycket historia och en meny med fransk-portugisiska rätter.

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Österrike

  • Kanske är det den här restaurangen som verkligen är den äldsta i Europa. Man har hittat spår efter dess existens så tidigt som år 803. Kända gäster som Wolfgang Amadeus Mozart och Christopher Columbus har besökt stället.

  • Restaurangen har elva olika matrum och plats för 620 gäster.

  • Maten är en mix mellan klassiska österrikiska rätter med lite modernare europeiska inslag.

Rules Restaurant, London, Storbritannien

  • Den här traditionella brittiska puben öppnade 1798, har ”överlevt” nio monarker och kvalar in som Londons äldsta restaurang.

  • Här serveras klassiska pubrätter som till exempel njurpaj och stek. Faktum är att de själva beskriver menyn med orden: ”oysters, pies and puddings” (ostron, paj och desserter).

  • På väggarna hänger porträtt och illustrationer av gäster från förr som till exempel Charles Dickens, Graham Greene, John Le Carré, Buster Keaton, Clark Gable, Charlie Chaplin och John Barrymore.

La Tour d’Argent, Paris, Frankrike

  • Det här är en prisad restaurang som serverat parisare och turister fantastisk mat sedan 1582. I dag är den modern och mycket populär och har till och med en butik på nätet där de bland annat säljer viner, kakor och marmelader.

  • 1919 satte man maträtten ”pressed duck” på menyn och den har blivit en riktig signaturrätt för La Tour d’Argent.

Här är städerna med flest Michelinstjärnor 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM