Färre arbetsmiljöinspektörer – facket oroas

avAnette Holmqvist

1 av 2 | Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N
Fackförbundet IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Dålig ekonomi gör att Arbetsmiljöverket måste dra ned på antalet inspektörer.

Fackförbundet IF Metalls ordförande Marie Nilsson oroas av beskedet.

– Det är helt fel väg att gå, säger hon och hoppas att det ska finnas pengar till arbetsmiljöarbete i morgondagens budget.

Arbetsmiljöverket har larmat till regeringen om att myndighetens ekonomiska resurser inte räcker för att hålla uppe samma antal inspektörer som nu från 2020 och framåt. Ska det ske menar myndigheten att det krävs cirka 150 miljoner kronor i ökade tillskott till och med 2022.

Därför har man redan från i år börjat minska personalstyrkan. Totalt väntas det handla om 15 tjänster som inte besätts när personer slutar eller går i pension.

Pia Zätterström, tillsynschef på Arbetsmiljöverket, menar att det kommer att påverka.

– När vi blir färre inspektörer så kan vi vara ute på färre arbetsplatser och göra färre inspektioner. Det gör att vi får mindre möjlighet att påverka arbetsgivare som inte vill eller kan följa arbetsmiljölagen och regelverket som gäller för arbetslivet, säger hon.

Fyra av tio oroliga

Marie Nilsson som är förbundsordförande i IF Metall ser stora risker med färre inspektioner. Hon menar att detta är en viktig fråga för hennes medlemmar, i fråga om trygghet på arbetsplatsen.

– Fyra av tio av våra medlemmar säger att de någon gång under året varit rädda för att skadas på jobbet, framför allt gäller det unga personer.

Enligt Nilsson kan färre inspektörer leda till att viktiga arbetsmiljöfrågor blir lidande och att nödvändiga åtgärder inte genomförs.

– Risken är att man inte hinner med att jobba systematiskt med arbetsmiljöarbetet, säger hon.

Budgethopp

I morgon presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens budget, som tagits fram i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Marie Nilsson hoppas att det ska finnas med mer resurser till arbetsmiljöarbetet där.

– Det är en jätteviktig fråga så jag hoppas att man faktiskt prioriterar den.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM