Littorins hårda attack på Reinfeldt: Dubbelmoral

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) går nu till ett rasande angrepp mot sin gamla chef – Fredrik Reinfeldt (M).

Littorin säger att den före detta statsministern visar upp både ”uppenbar dubbelmoral” och ”extremt hög svansföring”.

– Snacka om att försnilla arvet, skriver han på Facebook.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Sven Otto Littorin (M) var arbetsmarknadsminister 2006–2010.

När Fredrik Reinfeldt 2003 tog över som partiledare blev Sven Otto Littorin en av hans viktigaste och närmaste allierade i bygget av de Nya Moderaterna. Han hade först uppdraget som partisekreterare och satt sedan på den tunga posten som arbetsmarknadsminister i den första Alliansregeringen.

Littorin avgick ur regeringen 2010 och har sedan dess befunnit sig utanför politiken.

Nu gör han gemensam sak med de partikamrater som öppet kritiserat sin gamla partiledare och hans eftermäle.

Efter att Reinfeldt avgick som statsminister och M-ledare har hans parti helt lagt om sin migrationspolitik. Samtidigt har flera partiföreträdare öppet kritiserat Reinfeldts politik på området, som man menar var alldeles för liberal och naiv.

Inom högern har det talats om att det pågår ett ”borgerligt fadersmord” av Reinfeldt.

Littorins attack kommer efter att han sett en intervju med Reinfeldt i Expressens program ”Bara politik”, där den före detta M-ledaren sa att asylinvandring på sikt är bra för Sverige, något han sagt vid flera tillfällen tidigare.

Efter att ha sett intervju skriver Littorin på Facebook att han ”blir förbannad på ett rent personligt plan. Det är mitt arv också som försnillas”.

Attackerar Reinfeldt

Han skriver vidare i inlägget att Alliansregeringen genomförde många bra reformer, men att Reinfeldt genom sina uttalanden förstör regeringens eftermäle.

”Det vore ju klädsamt att låta det goda resultatet av allt det bli eftermälet snarare än någon sorts politisk death wish och oförmåga att ens visa en liten insikt om var problemen finns i dag eller var man själv har befunnit sig”.

Littorin menar att hans gamla chef båda visar på en uppenbar dubbelmoral samt att han visade en ”extremt hög svansföring i etiska frågor före avgången - och sedan inga betänkligheter att kvittera ut full ersättning och lägga övriga inkomster på hög”.

”Envisas med att fronta med okunskap”

Sven Otto Littorin skriver att hans irritation funnits länge men att han länge hållit tyst ”av respekt för att man ska låta gamla partiledare och andra partigängare glida in i dimman”. Men nu har han alltså fått nog.

– Eftersom föremålet själv envisas med att fronta med denna okunskap att problematisera eller se några egna brister så rinner bägaren till slut över, skriver Littorin.

En stund senare skriver Littorin ännu ett inlägg där kritiken fortsätter flöda:

– Snacka om att försnilla arvet. Att låta det bra vi gjorde efter 2006 försvinna i glömska medan han sätter strålkastarljuset på de uppenbara misstagen därefter. Vad tusan hände?

Aftonbladet söker Sven Otto Littorin.

Moderaternas succélyft – här är novembermätningen 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM