Starka protester mot vapenexport till Filippinerna

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Vapenexport till Filippinerna upprör – och en rad organisationer protesterar nu mot planerna.

Bland dessa Olof Palmes internationella center.

– Det är synnerligen olämpligt att exportera vapen till en regering som begår allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna, säger generalsekreteraren Anna Sundström.

Vänsterpartiet lyfte Aftonbladets avslöjande i riksdagen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att statliga kontrollmyndigheten för vapenexporten, ISP, har gett tillstånd för försäljning till Filippinerna som kritiseras hårt för brott mot mänskliga rättigheter.

Det är första gången på länge.

Uppgifterna har väckt stor uppmärksamhet och upprör många.

”Skönmåla inte”

Flera organisationer som står nära statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna är mycket kritiska till planerna.

S-organisationen Tro & Solidaritet, som leds av statsvetaren Ulf Bjereld, har skrivit om frågan på Twitter.

”Sverige ska alltså exportera vapen till en president som uppmanar sin armé: "skjut kvinnliga rebeller i vaginan". Så ska de vapnen användas. Skönmåla inte vapenexporten.”, skriver man.

Ökat hot

Men upprördheten är också stor inom Olof Palmes internationella center. Generalsekreteraren Anna Sundström ser export av vapensystem till Filippinerna som ”synnerligen olämpligt”.

– Kriget mot droger, där människor avrättas utan någon som helst rättslig prövning, och president Dutertes ständiga hotfulla utfall, inte minst mot kvinnor, visar på en regim som helt saknar respekt för människovärdet, säger hon.

Palmecentret samarbetar med en rad organisationer på Filippinerna, som vittnar om ett ökat hot under Duterte.

– De har krisplaner i beredskap för en fortsatt upptrappning och man fruktar en situation där
regimen griper alla som de uppfattar som motståndare, säger Anna Sundström.

Från Palmecentret framhåller man också vikten av att de lagskärpningar som är på gång för vapenexporten måste följas av en tydlighet i politiken kring att det inte kan vara okej att sälja till odemokratiska och förtryckande regimer.

Aftonbladet i riksdagsdebatt

Aftonbladets avslöjande gav också eko i riksdagens utrikesdebatt på onsdagen.

– I dag presenterar Aftonbladet en granskning av Sveriges export av krigsmaterial till Filippinerna. Där avslöjar man dokumentet från statens kontrollorgan för vapenexport, Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som visar att vapenexport till Filippinerna beviljade tillstånd för första kvartalet 2017, sa han och fortsatte:

– Nyligen gjorde Duterte ett uttalande till sin armé, citat: ”– Det är en ny order från majoren. Vi kommer inte att döda er. Vi kommer att skjuta er i vaginan.” Har de ingen vagina, är de värdelösa.

Håkan Svenneling vände sig också till S/MP-regeringen och dess uttalade feministiska utrikespolitik, med orden:

– Ska den ha någon trovärdighet är det nu, när en president hetsar för kränkningar mot kvinnor, man ska sätta ner foten och sluta exportera vapen.

Sätter press på regeringen

Även förre V-ledaren Lars Ohly har skrivit om avslöjandet. Han skriver: ”Duterte: -Skjut kvinnor i vaginan! Morgan Johansson: - Vi står för ammunitionen.”.

Hjälporganisationen Diakonias generalsekreterare Georg Andrén framhåller att avslöjandet ”visar på orimligheten i den svenska vapenexporten”.

Även organisationen Svenska freds twittrar om avslöjandet: ”Om regeringen menar allvar med skärpt exportkontroll måste affären stoppas.”, skriver man bland annat.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Detta visste du inte om Rodrigo Duterte 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM