Risk för talmanskaos – omröstningen kan ta 12 timmar

I dag samlas riksdagen för att välja talman

avAnette Holmqvist, Olof Svensson

SAMHÄLLE

Talmansvalet i dag kan bli en långkörare som inte avgörs förrän midnatt.

Eftersom det finns flera olika kandidater – och sluten omröstning har begärts – kan hela proceduren ta över tolv timmar.

Valet av riksdagens talman har på förhand tippats bli en dramatisk historia. Nu pekar mycket på att det kan bli en synnerligen långdragen process.

Totalt kan proceduren ta hela tolv timmar, och då är inte pauser inräknade.

Det hela beror på att det finns flera kandidater och att sluten omröstning är begärd i åtminstone ett val – det om vem som ska bli andre vice talman.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

1 av 12 | Foto: Lotte Fernvall
Talman Andreas Norlén

Varje omröstning kan ta en timme

Vid sluten omröstning lägger riksdagsledamöterna sina röster i ett kuvert i en urna. Om en kandidat inte får majoritet går det vidare till en andra omröstning. Om en kandidat inte får majoritet då heller blir det en tredje. Vid den tredje vinner den som får flest röster.

”Om val med slutna sedlar begärs tar en sådan omröstning cirka en timme. Om det går vidare till en andra omröstning tar även den cirka en timme, liksom om det blir en tredje omröstningsomgång”, skriver Anna Ström, talmannens pressekreterare i ett mejl till Aftonbladet.

Sedan upprepas samma förfarande vid val av förste vice talman, andre vice talman och tredje vice talman.

Har en nyckelroll

Det är däremot fortfarande oklart om det kommer att begäras sluten omröstning på flera val. Vänsterpartiet har begärt sluten omröstning i valet om andre vice talman, men det innebär inte att det blir samma förfarande på de andra valen.

”Det finns ingen automatik i förfarandet. Vid respektive val, om det finns mer än en kandidat, kan val med slutna sedlar begäras.”

Talmannens funktion är att leda riksdagens arbete. Den första viktiga uppgiften för den nya talmannen blir att utse nästa statsministerkandidat. Det är också talmannen som bestämmer när statsministeromröstningen kan hållas. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Om inget av förslagen godkänns ska extra val hållas inom tre månader. Hittills har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag.

GRAFIK: Så fungerar mandatfördelningen 02:50
ARTIKELN HANDLAR OM