Läkare försökte döda kvinna – ville veta om hon var god eller ond

avJohanna Hellsten

KRIM

Läkaren ville ta reda på om den okända kvinnan var ond eller god.

Därför överföll han kvinnan och försökte mörda henne, enligt åklagaren.

Nu har rättegången mot läkaren tagit en paus, efter beslut om att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

1 av 3 | Foto: POLISEN

Det var i början av december, i centrala Stockholm, som en kvinna tog en rökpaus under sitt nattpass på jobbet. Då blev hon plötsligt överfallen av en påtänd läkare i 45-årsåldern, en för kvinnan okänd man.

Enligt förundersökningen frågade läkaren kvinnan om en cigarett. Hon nekade, och det är då han ska ha attackerat kvinnan och slagit henne med stenar. Hon flyr då in i en byggnad men mannen hinner i fatt henne och slår på nytt kvinnan.

Mannen åtalades misstänkt för mordförsök, och rättegången mot honom har inletts. Men nu tar den en paus i väntan på att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökningen.

– Han har beväpnat sig med sten och sedan möter han offret utanför den här byggnaden och ville reda ut om hon är ond eller god, säger åklagaren Ola Tingvall.

Själv bekräftar läkaren i förhör:

– Så uppfattar jag det, som en fiende då liksom på något sätt… Hennes sätt att reagera.

Mannen hävdar att han varit manisk och psykotisk vid tillfället och därför upplevde en generell hotbild mot honom, från så gott som alla i samhället.

– Det kallas putativ nödvärnssituation, en inbillad felaktig föreställning om verkligheten, säger åklagare Ola Tingvall.

Rätten anser att själva händelsen är styrkt. Däremot kommer eventuellt uppsåt, brottsrubricering och påföljd att meddelas först när den rättspsykiatriska undersökningen är klar.

– Jag har bara pläderat i själva skuldfrågan hur jag har sett på det, och det är att han ska dömas för försök till mord helt i enlighet med gärningsbeskrivningen, säger åklagaren.

Mannen har erkänt användning av amfetamin. I förhör säger han att han använt narkotika under en längre tid för att klara av sitt jobb på en vårdcentral.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Narkotika

Stockholm