Samtalet till Arne, 88 – som avslöjade barnbarnsbedragaren

1 av 4
KRIM

Barnbarnsbedragarna  försökte lura 88-åriga Arne Sandström. Men telefonsamtalet avlyssnades av polis och precis efter samtalet greps männen.

– Han frågade om jag kunde låna ut 30 000 kronor. Då förstod jag med en gång att det inte var mitt barnbarn, berättar Arne för Brottscentralen.

Flera av offren plockades fram från Rotarys medlemsregister.

Under onsdagen inleddes den omfattande rättegången mot en 40-årig och en 49-årig man som misstänks ha försökt lura 51 äldre personer runtom i landet.

I 16 av fallen har äldre lurats att ta ut pengar åt bedragarna.

Totalt har "barnbarnsligan" kommit över uppåt 400 000 kronor.

Försökte lura Arne, 88

Ligan har gäckat polisen sedan början av år 2015.

– Bedrägerierna eskalerade och spred sig över landet och då kraftsamlade vi i slutet av tjugohundrafemton, säger Anders Larsson vid specialenheten mot åldringsbrott.

Tidigt i år inledde polisen spaningsarbete och i april gav det utdelning då de kunde gripa två personer efter att de försökt lura 88-åriga Arne Sandström på 30 000 kronor genom att låtsats vara hans barnbarn.

I det bandade samtalet hörs hur bedragaren kallar Arne för farfar och ber efter fem minuters småprat om att få låna 30 000 kronor för att kunna köpa en bil som han säger att han ska överraska familjen med. Arne spelade med.

– Han frågade om jag kunde låna ut 30 000 kronor. Då förstod jag med en gång att det inte var mitt barnbarn.

Polisen hade sedan en tid tillbaka genomfört spaning och telefonavlyssning av bedragarna.

Kartlagt via Rotary

De misstänkta bedragarna ska ha kartlagt äldre personer genom organisationen Rotary.

49-åringen ska ha kommit över inloggningsuppgifter till Rotarys medlemsregister och därefter sökt runt för att ringa in personer födda på 1920- och 1930-talet som han misstänkte hade pengar.

Åklagaren Anna Lander berättar att 49-åringen är dömd sedan tidigare och har avtjänat ett treårigt fängelsestraff för just "barnbarnsbedrägerierier". Han är även dömd för liknande brottslighet i Finland.

– Han erkänner delar av den brottslighet han står åtalad för, Hans personliga situation har varit synnerligen besvärlig. Han har varit desperat och i vissa fall har han återfallit i brott, förklarar säger 49-åringens advokat Max Ahlgren.

"Behöver inte vara dum"

Under onsdagen vittnade Arne Sandström via videolänk. Han är glad över att mannen som försökte lura honom greps. Men han har svårt att förstå brottsligheten.

– Ja det var det värsta tycker jag. Man behöver inte vara dum bara för att man är gammal, säger Arne Sandström.

Linus Lindahl / Linnea Sundström

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott