De häktas för grov kopplerihärva – hade lägenheter över Sverige

avJohanna Rapp

KRIM

Två kvinnor och två män misstänks ha hämtat kvinnor i Rumänien och fört dem till Sverige för att sälja sex i olika lägenheter runt om i landet.

Nu häktas de – misstänkta för grovt koppleri.

Och härvan kan komma att bli ännu större.

– Det kan mycket väl växa bakåt i tiden, det är ingenting som säger att det inte gör det, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Fyra personer, två kvinnor och två män, häktades under fredagen, på sannolika skäl misstänkta för grovt koppleri. Häktningsförhandlingarna hölls vid Göteborgs tingsrätt.

En av männen häktades i sin utevaro.

1 av 2 | Foto: Anders Deros
En av kvinnorna vid häktningsförhandlingen.

– Tre av dem häktas i sin närvaro och en i sin frånvaro. Den fjärde är gripen i utlandet, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Mannen som greps utomlands, en 23-åring, anhölls i sin frånvaro redan för två veckor sedan. Också de tre övriga anhölls i sin frånvaro, innan anhållandet verkställdes i början av veckan.

Haft kvinnorna i lägenheter

Samtliga fyra är på sannolika skäl misstänkta för grovt koppleri:

– För grov organiserad koppleriverksamhet i olika lägenheter i Göteborg, Växjö och Malmö, säger Thomas Ahlstrand.

Gruppen misstänks ha hållit ett antal kvinnor, samtliga från Rumänien, i olika lägenheter i de tre städerna, där de ska ha sålt sex. Exakt hur många lägenheter gruppen ska ha haft tillgång till vill inte åklagaren kommentera. Inte heller exakt hur många kvinnor det handlat om, men gruppen misstänks ha hämtat kvinnorna i Rumänien och sedan fört dem till Sverige.

–De vi misstänker har organiserat detta har hämtat, anvisat, organiserat, skickat runt och tagit betalt, säger Ahlstrand.

Härvan kan växa

Brotten tros ha begåtts mellan den första januari i år fram tills den 13 mars – men enligt Thomas Ahlstrand kan kopplerihärvan växa till en längre tidsperiod.

– Det kan mycket väl växa bakåt i tiden, det är ingenting som säger att det inte gör det, säger han.

Ahlstrand vill inte kommentera om kvinnorna som hämtats till Sverige för att sälja sex, har gett några berättelser över vad som hänt. De är inte misstänkta för någon brottslighet.

– De har placerats i boenden av olika slag, säger Ahlstrand.

Har ni lokaliserat många sexköpare?

– Det kommenterar jag inte, säger han.

Brotten som ökade och minskade mest 2017 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Rumänien

Brott