19-åring efterlyses internationellt – efter våldtäkt på HVB-hem

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Värmlands tingsrätt.

avJohanna Rapp

KRIM

En 19-åring jagas misstänkt för en våldtäkt på ett HVB-hem i Värmland.

Åklagaren försökte begära mannen häktad för våldtäkten redan för två år sedan – men då bedömdes det inte finnas tillräckliga skäl.

Nu kommer mannen efterlysas internationellt.

– Vi vet inte var han är, han har gått under jorden helt enkelt, säger åklagare Linda Karlsson.

Under onsdagen häktades en 19-åring i sin utevaro vid Värmlands tingsrätt. Han är misstänkt för grov misshandel och våldtäkt.

Nu arbetar åklagare Linda Karlsson med att få 19-åringen internationellt efterlyst.

– Jag håller på med det. När man fått en person häktad i sin utevaro är det beslutet grund för att sedan utföra en europeisk arresteringsorder så att han då blir efterlyst, säger Linda Karlsson.

Var 19-åringen nu befinner sig vet man inte.

– Vi vet inte var han är, han har gått under jorden helt enkelt, säger Karlsson.

Pojke våldtagen på boende

I december 2015 ägde våldtäkten rum, på ett HVB-hem i Värmland. Offret är en pojke och misstankarna riktades även inledningsvis mot den nu 19-årige mannen.

– Vi har sökt honom under en lång tid. Han var i Sverige då och han är hörd i den utredningen och även utredningen gällande grov misshandel och där är han också delgiven utredningen och jag har väckt åtal. Så under lång tid under utredningsperioden har han befunnit sig i Sverige, men det är nu som han gått under jorden vilket gör att vi inte fått tag på honom.

Misshandlades – i busskur

Efter våldtäkten begärdes den nu 19-årige mannen häktad, men då han var under 18 år ansågs det inte finnas synnerliga skäl för att häkta honom och han fick alltså vara på fri fot.

– Han begärdes häktad inledningsvis av utredningen men då han inte var så gammal blev han inte häktad på grund av sin ålder, säger Linda Karlsson.

19-åringen är också åtalad för grov misshandel, efter att han och ytterligare en man tillsammans misshandlat en tredje man i en busskur. 19-åringen misstänks ha satt sig på mannen och slagit honom mot huvudet eller överkroppen. En misshandel som ägde rum i september 2016. Själv förnekar 19-åringen brott.

Dagens tre rubriker 26 april 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott