Det går att kalla det för korruption, Kommunal

EN DOFT AV DET FÖRGÅNGNA Det är högst oklart hur Kommunals medlemmar kan tjäna på förbundets förlusttyngda krogverksamhet. Kanske var det viktigare att den nu petade kassören Anders Bergström hade roligt på jobbet.

Kommunalskandalen är en tidsmaskin.

Plötsligt virvlar dammet upp från en tid som man trodde var historia.

Turerna kring fackförbundet Kommunals lägenheter och dess restaurang- och konferensbolag Lyran innehåller en rad dråpliga detaljer, det ska inte förnekas.

En av de roligare är att utrikesminister Margot Wallström (S) oväntat anklagar Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ljuga.

När Wallström återvände till den svenska politiken hade hon ingenstans att bo i Stockholm. Då gjorde hon som S-toppar alltid har gjort, hon vände sig till ett stort fackförbund med stenhus i Stockholms innerstad. I Wallströms fall Kommunal och dess ordförande Nordström.

Wallström fick en lägenhet men var, enligt egen utsago, noga med att kontrollera att hon inte gick före i kön. Och att Kommunal respekterar det avtal fastighetsägarna har med Bostadsförmedlingen om att förmedla hälften av hyreslägenheterna till dem som står i bostadskön.

När det visade sig att Wallström blev förd bakom ljuset, Kommunal har inte gett en enda lägenhet till bostadskön på de senaste 16 åren, blev hon arg. Och anklagade Kommunal för att inte säga sanningen.

En annan lustighet är den nu petade kassören Anders Bergströms tydliga ambitioner att leka krogkung. På kursgården Marholmen finns två restauranger som bland annat serverar Kommunals eget franskimporterade vin, Grosshandlargårdens.

I Stockholms city ligger finkrogen Metropol Palais med franskt brasserie och en bar som serverar öl ”från franska mikrobryggerier och majoriteten av kvalitetsspriten har franskt ursprung”. Varifrån fulspriten kommer framgår inte.

Exakt på vilket sätt Kommunals halv miljon medlemmar tjänar på krogverksamheten är höljt i dunkel. Den ger i alla händelser inga pengar, bolaget har länge gått med förlust. Men kanske var det viktigt att Anders Bergström hade kul på jobbet?

Men mest slående i hela affären är doften från det förgångna. Det är inte bara det att vinet heter Grosshandlargårdens och att viljan att spela i en division där Kommunal normalt inte befinner sig är så uppenbar.

Nej, framför allt handlar det om ett pampvälde som man, felaktigt, trodde att arbetarrörelsen hade gjort upp med för länge sedan.

Extravaganta julfester med mycket sprit. Presenter i fina påsar. Lägenheter till folk man hoppas dra nytta av. Tjänster och gentjänster.

Korruption skulle man också kunna kalla det för. Men eftersom det är söndag är vi snälla och använder bara ordet en gång i den här texten. Alltid något att glädjas åt, Kommunal.

1 av 5 | Foto: OLA AXMAN

5 saker att hålla koll på i veckan

Två förlorare?

I kväll möts statsminister Stefan Löfven (S) och hans utmanare Anna Kinberg Batra (M) i en duell i SVT:s Agenda. Den övergripande frågan är hur ledarna för de två största partierna ska återfå väljarnas förtroende. Båda har tappat sedan valet, ingen har en självklar position i debatten.

Går sin egen väg

Normalt håller katolska kyrkan jubelår fyra gånger per sekel men påven Franciskus är inte som alla andra. Han utlyste barmhärtighetens jubelår redan 16 år efter det förra. I dag firar han det genom att besöka en av Roms synagogor. Säg aldrig att nya kvastar inte sopar annorlunda än gamla.

Äppelbrännvin, eller?

EU-domstolen avgör i veckan om en finsk sprittillverkare får kalla sitt äppelbrännvin Verlados eller om det är för likt det namnskyddade Calvados. Drycken tillverkas i byn Verlas och säljs framför allt via en restaurang men också i begränsad mängd via finska Systembolaget.

Får det hett om öronen

Polens premiärminister Beata Szydlo från det djupt konservativa Lag och rätt­visa får vara beredd på djup kritik när EU-parlamentet i veckan diskuterar läget i landet. Bland annat vill hon att staten ska ta kontroll över statsägda medier och köpa ut utländska ägare i privat­ägda.

Eliten tumlar om

Världens ekonomiska och politiska elit möts under fyra dagar i det schweiziska alplandskapet i Davos för att dryfta viktiga problem – och umgås med varandra. Årets tema är den fjärde industriella revolutionen, mötet pågår i fyra dagar och från Sverige deltar bland andra Stefan Löfven.

avLena Mellin