Förhoppningsvis är sista ordet i cirkusen kring Frej Larsson sagt

Frej Larsson frias från hot mot tjänsteman

KOLUMNISTER

Efter en natt i arresten, beslagtagen dator, rättegång och ståhej i pressen friades till slut rapparen Frej Larsson.

Därmed, hoppas jag, är sista ordet i denna huvudvärksframkallande cirkus sagt.

Rättsväsendet har att hantera större och mindre mål och för ståhejet kring Frej Larsson behövde inte Stockholms tingsrätt ta till den grova arsenalen och säkerhetssalen i anspråk.

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Frej Larsson rappade tidigare i gruppen Maskinen.

Bakgrunden:

I januari 2018 hölls en fest på Kägelbanan i Stockholm för att fira att Larsson friats i en rättstvist efter att på Åland byggt en gayklubb på ryskägd mark.

Polisen slog till och omhändertog misstänkt drogpåverkade personer, varefter Larsson lade upp en bild på instagram föreställande en guldfisk som han döpte efter polischefen som ledde tillslaget. ”Ska filéas på Valborg”, löd den tillhörande texten.

Och som om det inte vore nog med detta skrev Larsson låten ”Då ska hon skjutas”, i vilken han gav sig på polischefen med textrader om att ”knulla där hon bor” att hon är ”en ful fisk” och att ”alla fiskar ska få lida”.

Mer finstämd och raffinerad samhällskritik går att tänka sig. Men instagraminlägget och låten var någonting mer än bara kritik av polisinsatsen. I varje fall ansåg åklagare Zilla Hirsch att det rörde sig om hot mot tjänsteman.

– Fiskar är aldrig poliser, poliser är människor, förklarade kammaråklagaren pedagogiskt under huvudförhandlingen och yrkade på tre månaders fängelse.

Vaddå, kontrade artisten. ”I min värld kan polisen vara fiskar”.

Ja, ni hör hur det låter. Det var en tillställning som frestade på nerverna.

Stockholms tingsrätt friade i dag artisten på båda punkterna. Rätten anser det inte vara bevisat att det var Larsson som lade upp inlägget på instagram. Fler personer hade tillgång till kontot.

När det kommer till låten blir det knepigare. Domstolen kommer fram till att låten kan anses innehålla hot om våld. Och att den utpekade polisen uppfattade budskapet som hotfullt är bevisat.

Men vad hade Larsson för syfte med sin text? Fanns det, som det heter på juristsvenska, uppsåt?

Nej, anser domstolen. Han ville kanske inte annat än på sitt mustiga sätt protestera. Därför frias han. En, om någon frågar mig, klok avvägning.

Åtalet har väckt känslor. Folk som anser att åklagaren har ägnat sig åt strunt har hånskrattat och möts av ilskna reaktioner från personer som tycker att hot är hot och att rappare inte står över lagen.

Jag har förståelse för båda hållningarna. Men jag måste tillstå att debatten mest har gett mig en lågintensiv huvudvärk och det är min fromma förhoppning att det sätts punkt för cirkusen innan jag får tinnitus.

Min misstanke är att åklagaren ”kommer att läsa igenom domen noggrant” och sedan lägger akten till handlingarna och avstår överklagan.

Gott så. Nu kan vi alla gå vidare med våra liv.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM