Liberalerna blir EU-valets stora förlorare

50 dagar kvar - men det går redan att utse vinnarna och förlorarna

KOLUMNISTER

KARLSTAD. Exakt 50 dagar kvar till EU-valet och man kan redan peka ut vinnare och förlorare.

Det kommer att gå jättedåligt för Liberalerna. Årets vinnare blir Miljöpartiet.

Moderaterna avslutar i dag sin årliga sammandragning av kommun- och lanstingspolitiker, Sverigedagarna, med en upptakt inför EU-valet 26 maj. Flera andra partier har redan sparkat igång, andra gör det inom kort.

Med exakt 50 dagar kvar till den svenska valdagen, den varierar inom EU, kan man dock redan peka ut vinnarna och förlorarna.

Jag skulle kunna sätta en tusenlapp på att detta EU-vals vinnare blir Miljöpartiet. De har för närvarande fyra mandat och kommer möjligen inte att ha färre efter valdagen.

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
EU-valets vinnare ser ut att bli Miljöpartiet med förra kulturministern Alice Bah Kuhnke och förra tv-meteorologen Per Holmgren i topp på valsedeln.

De grönas lista toppas av förra kulturministern Alice Bah Kuhnke, som visserligen saknar djuplodande erfarenheter av EU men som är desto charmigare. En klar valvinnare.

Tvåa på MP-listan har också en tung ryggsäck. Förre tv-meteorolgen Pär Holmgren saknar politisk erfarenhet men är desto kunnigare i ett ämne som är hyperviktigt för MP-väljarna, klimat och miljö.

Med den starka duon i topp borde MP kunna behålla dagens fyra mandat. Men för det krävs att de gör ett betydligt, till och med grönjävligt, mycket bättre val än i höstens riksdagsval. Utökar de med ytterligare en plats är prestationen med beröm godkänd.

Valets förlorare kommer att bli två, den första är Feministiskt initiativ som av allt att döma kommer att förlora sitt enda mandat som innehas av Soraya Post.

Supervalåret 2014, då förra parlamentsvalet hölls, var det ett helt annat drag i feminismen och jämställdheten än det är i år. Risken att Post åker ur är överhängande.

1 av 2 | Foto: LINA SIKSJÖ
Feministiskt initiativs ledamot Soraya Post tvingas av allt att döma lämna EU-parlamentet sedan partiet tycks bli av med sitt enda mandat i valet.

Den andra förloraren är Liberalerna vars lista toppas av Karin Karlsbro, en person som för de flesta är helt okänd. Också tvåan på listan, Said Abdu, är för de flesta ett nytt namn.

Liberalerna har länge levt på Marit Paulsen i EU-sammanhang. De hade tre mandat när hon toppade listan i förrförra valet. Hon stod överst även i förra valet men många väljare kände nog, helt korrekt, på sig att hon snart skulle sluta och alltså stannade det vid två mandat.

Nu är Marit inte med längre. Det i kombination med den obegripliga uppståndelsen kring den förra listettan som tvingades bort två veckor efter hon valts, gör att partiet går mot ett riktigt dåligt val. I värsta fall tappar de båda sina mandat.

Ytterligare ett skäl till att Liberalerna går mot ett uselt val är att partiledaren Jan Björklund är på väg ut och dessutom är starkt ifrågasatt.

Ganska bra kommer det att gå för V, SD, C och KD. De kommer nog att behålla sina mandat.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Fredrick Federley (C).

Centern och deras toppkandidat Fredrick Federley kan visserligen gynnas av Moderaternas bleka laguppställning (mer om det senare) och knipa några av deras klimatröster.

Kristdemokraternas kandidat, kommunalrådet i Linköping Sara Skyttedal, kan inte räkna med det och kanske inte heller med någon väljarvåg. Den förra ledamoten Lars Adaktusson hade ett annat djup och en annan auktoritet än hon.

Återstår Socialdemokraterna och Moderaterna. Det kommer inte att gå bra för Socialdemokraterna heller. Toppnamnet Heléne Fritzon är okänd för de flesta och ingen kioskvältare. Det är inte de andra kandidaterna heller.

Också Moderaterna har en ganska svag lista. Ingen utom ettan Tomas Tobé är känd för allmänheten. Men partiet kan gynnas av att Liberalerna ser ut att göra ett rekorddåligt val.

Sverige har i dag 20 ledamöter i parlamentet. Om Storbritannien lämnat EU före valdagen kommer 21 av de nya ledamöterna vara från Sverige.

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM