”Kan vara ett unikt kapitel kriminalhistoria”

KOLUMNISTER

Barnen är i och för sig bara anhållna på den lägre misstankegraden.

Men om de nya misstankarna stämmer så är Arboga troligen det mest udda fallet i svensk kriminalhistoria.

Två av barnen till kvinnan som misstänks ha mördat sin förre make greps i morse och anhölls efter förhör av åklagare.

Det ska direkt påpekas att de endast är skäligen misstänkta och mycket väl kan vara försatta på fri fot inom ett par dagar.

Minns exempelvis när Säpo för några månader sedan kallade till presskonferens, berättade att den nationella hotbildsnivån höjts och avslöjade att en misstänkt terrorist jagades.

Även den personen var endast skäligen misstänkt och inom ett par dygn var han på fri fot och rentvådd.

Men utredningen i Arboga kan också utveckla sig till den mest bisarra mordkomplott detta land någonsin har upplevt.

Erkände i förhör

En kvinna är misstänkt dels för att vara inblandad i mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma i parets sommarstuga strax utanför Arboga.

Hennes unge älskare, även han misstänkt för de brotten, har i förhör erkänt att det var han som överföll och dödade fadern och försökte döda modern.

Jag har inte sett den fulla bevisningen, men erkännandet i kombination med övriga indicier gör att åklagaren rimligen kommer att ha goda möjligheter att få dem båda fällda för inblandning i dessa våldsbrott.

Vi ska inte glömma att bevisningen var tillräckligt stark för att tingsrätten skulle häkta dem båda som på sannolika skäl misstänkta redan innan ynglingen valde att lägga korten på bordet.

Min känsla har varit att det kommer att bli svårare med det andra mordet som kvinnan misstänks för.

Hon tros ha mördat även sin förre make, som sommaren 2015 hittades drunknad under egendomliga former i en sjö utanför Arboga.

Att några år senare inleda en mordutredning i ett fall som detta och få fram tillräckligt med bevisning för att övertyga en domstol i skuldfrågan är långt ifrån enkelt, men dagens anhållanden kan leda till det genombrott som utredarna behöver.

Känslomässigt beroendeförhållande

De två vuxna barnen samt sambon till en av dem är enligt tidningen VLT misstänkta för att på något vis ha lyckats transportera maken till sommarstugan, där han ska ha sänkts i sjön.

Om alla dessa misstankar mot 42-åringen stämmer så har utredarna att göra med en kvinna med anmärkningsvärd förmåga att få människor i sin omgivning att göra som hon vill.

En älskare har i så fall övertalats att mörda hennes pappa och barnen har förmåtts att hjälpa till med att röja undan den förre maken.

Att anstiftare lyckas förmå andra att genomföra grova brott är inte ovanligt. Men då handlar det för det mesta om torpeder som mot betalning tar livet av någon eller någon högt upp i hierarkin i en grovt kriminell organisation som beordrar någon underställd att göra någonting olagligt.

I det här fallet tycks det i stället handla om ett känslomässigt beroendeförhållande. Därvidlag påminner Arboga om Knutby, där pastor Helge Fossmo lyckades dupera en barnflicka att mörda.

Det här fallet är dock än mer komplicerat än förhållandena inom den uppländska pingstförsamlingen.

Om samtliga fem misstänkta i Arboga fälls så har ett unikt kapitel i svensk kriminalhistoria skrivits.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM