Hanna, 29, i tårar: Det har betytt SÅ mycket

avJakob Andersson

GODA NYHETER

Hanna Carlsson, 29, kom hem från sjukhuset efter två tuffa månader – med två små tvillingdöttrar i famnen.

På trappen möttes hon av ballonger och presenter.

– Jag tror inte mina grannar förstår hur mycket de har betytt för oss, säger Hanna och torkar tårarna.

Goda grannar brukar dela både glädje och sorg, och det gör man verkligen på Näsuddsvägen i Oxelösund. De varma gemenskapen mellan de boende i radhusen har uppmärksammats i tävlingen Sveriges bästa gata.

För Hanna och hennes man Petter har den fina gemenskapen betytt oerhört mycket både när glädjen varit som störst och när livet varit som svårast.

2016 väntade paret sitt första barn.

– I december åkte jag in första gången på grund av minskade fosterrörelser, och några dagar senare åkte jag in igen och då konstaterades det att barnet hade dött i min mage. Den 23 december föddes hon, berättar Hanna.

1 av 2 | Foto: Privat
Saga och Alva föddes i vecka 32. Grannarnas stöd var ovärderligt för familjen.

En chockartad upplevelse för paret, men det skulle visa sig att de inte stod ensamma. Systrarna Sara och Emma Larsson som båda är grannar visade sig betyda mycket, inte minst för Hanna.

– De visade hela tiden att de fanns där. Bara en sådan sak som att de hade kommit hit och lagt en blomma och tänt ljus på vår trapp betydde mycket för oss. Jag tror inte att de förstår hur stort stöd de varit för oss, säger Hanna som inte kan hålla tårarna borta.

I den tuffa tiden som följde var systrarna ett fortsatt viktigt stöd.

– De var de första som jag träffade som hade barn efter det här. De har varit så förstående, det hjälpte mig verkligen att komma ut, säger Hanna.

Dubbel lycka – efter två månader på sjukhus

Under 2017 blev Hanna gravid igen. Den här gången blev det dubbel glädje. Men också en tuff graviditet.

I oktober blev Hanna, som hade fått förverkar, inlagd på sjukhus.

Döttrarna Saga och Alva föddes den 7 december och var då bara i vecka 32. Alla tre fick ligga på neonatalavdelningen till den sista december.

När det äntligen var dags att bege sig hemåt för att fira nyår hade Hanna inte varit hemma på över två månader.

– När vi var på väg hem fick jag ett meddelande av min granne Emma som undrade var vi var, då förstod jag att det var något lurt, säger Hanna och skrattar åt minnet.

De små döttrarna var fortfarande väldigt infektionskänsliga så de kunde inte möta vare sig andra barn eller småbarnsföräldrar. Men de omtänksamma grannarna gjorde ändå hemkomsten till ett minne för livet.

– När vi kom hem hade de satt ballonger och serpentiner längs hela trappen och lagt ut jättemånga presenter. Då släppte allt och jag började storgråta. Det var verkligen fint gjort, säger Hanna.

– Man blir verkligen rörd av att de tagit sig tid att smycka huset, säger Petter Carlsson.

Svårt att förstå hur mycket det har betytt

Hjältarna i grannhusen har lite svårt att förstå hur mycket deras uppvaktningar och stöd har betytt.

– De förtjänade verkligen ett hjärtlig välkomnade och vi var så glada att de kunde komma hem med två friska flickor, säger Emma Larsson.

– Det var superhärligt! Och nu är det jättekul att följa de två små flickorna, säger Sara Larsson om de nya barnen i grannhuset.

Näsuddsvägen verkar onekligen vara en gata där de boende trivs.

– Vi har verkligen grannar som gör att man vill bo kvar, avslutar Hanna med ett leende.

Följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM