Pappa ordnade cykellysen – till elever

avClaes Olsson

En förälder till barn på en dansk skola lessnade på att elever cyklar utan lysen i mörkret. Då tog han tag i saken själv – och ordnade fram 170 belysningsset, rapporterar danska TV2.

Att cykla i mörker utan lyse är inte tillåtet i Sverige. Blir man stoppad kan det sluta med böter. Detsamma gäller i Danmark – och där har föräldern Lasse Kjeldsen tagit saken i egna händer. Han har själv tre barn på Hundested Skola och gillrade under tisdagsmorgonen en ”fälla” för de elever som cyklar utan belysning i morgonmörkret, skriver TV2.

– Det finns så många cyklister på skolan, allt från förskolebarn till lärare, som kör utan lyse. Det är svårt att se en mörkt klädd cyklist på en svart cykel utan lysen. Jag tänker ofta: ”Tänk om jag kör på någon”, säger han till kanalen.

Fällan gick ut på att överraska cyklisterna med en obligatorisk installation av belysning. Lasse Kjeldsen hade, med hjälp av lokala företag, fått tag i 170 belysningsset. Under den första aktionen gick omkring tio personer i ”fällan”. Nu har man planerat för ytterligare två tillfällen då elevernas cyklar ska utrustas med lysen.

1 av 3 | Foto: Kristian Westfall
En lokal cykelhandlare var på plats för att montera belysningen.

Tydligt problem

– På skolan går det nästan 700 elever och ungefär hälften cyklar. En morgon i december ställde jag mig vid en av de tre cykelingångarna till skolan för att räkna antalet cyklister utan lyse. På en kvart räknade jag till 31. Det blev tydligt att det är ett problem, säger rektorn Malena Nyenstad till TV2.

Eleverna fick dessutom hör ett par allvarsamma ord från en polis i området. Några böter delades dock inte ut.

På Facebook kallar skolan aktionen för ”en succé”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykel

Skolbarn

Danmark