Trump skrev under sjukförsäkringsdekret

Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump.
NYHETER

I ljuset av Republikanernas oförmåga att riva upp och ersätta sjukförsäkringslagen "Obamacare" agerar president Donald Trump på egen hand.

Han har skrivit under ett presidentdekret som han säger kommer att bana väg för toppenförsäkringar.

– Vi har samlats för något som kommer att vara kraftfullt för vår nation och bra för många människor, säger Trump strax innan han skrev under presidentdekretet.

– Vi gör det här historiska tillkännagivandet. Vi har hört om det katastrofala Obamacare så länge.

"Fantastisk sjukvård"

Enligt Trump är detta första steget för att förse miljoner amerikaner med Obamacare-lättnader.

– Det här kommer att kosta den amerikanska regeringen nästan ingenting och människor kommer att få underbar sjukvård. Och med människor menar jag miljontals, miljontals, säger Trump.

Dekretet river inte upp Obamacare utan är ett tillägg som ska ge "toppenförsäkringar" till småföretagare, enligt presidenten.

– Vi kommer att uppmana kongressen att fortsätta upphäva och byta ut Obamacare. Vi kommer att få fantastisk sjukvård.

– Jag skriver bara under det här för att det kostar ingenting.

Kan gå samman

Trump planerar alltså att göra det lättare för småföretagare att gå samman och köpa försäkringar, bland annat via intresseorganisationer, och därmed undvika "Obamacares" snåriga regelverk som nu råder för mindre företag. Federala myndigheter beordras i dekretet att göra tillägg till reglerna som omgärdar sådana större försäkringsköp, så att småföretagare inte begränsas av reglerna i sin hemmastat, enligt amerikanska medier.

Det är en frustrerad president Trump som skriver under dekretet. Att riva upp och ersätta företrädarens sjukförsäkringsreform var ett av hans – och många partikamraters – främsta vallöften. Men trots upprepade försök, och att Republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar, har man inte kunnat enas om en sådan lag.

Här är tre tillfällen då Trump visat missnöje över sina egna 00:31
FAKTA

USA:s sjukförsäkringslag

USA sjukförsäkringslag "The Patient Protection and Affordable Care Act" (ACA), även kallad "Obamacare", antogs av kongressen 2010 efter en bitter politisk strid.

I "Obamacare" står bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) ska utvidgas. Dessutom har sjukvårdsförsäkringsbörser skapats i varje delstat. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter. Läkemedelsbolag och höginkomsttagare har beskattats hårdare under lagen.

Enligt Republikanerna är "Obamacare" komplicerad och "jobbdödande" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps vallöften var att riva upp och ersätta lagen. Kongressens republikaner har sedan i våras försökt göra detta, men har inte lyckats samla tillräckligt stort stöd för de reformförslag som tagits fram.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, CBO, Healthcare.gov