Oroligt när konvojerna rullar mot Venezuela

avTT

1 av 4 | Foto: AP
Fordon har satts i brand och tårgas avfyrats under oroligheterna vid gränsen.

Lastbilar med förnödenheter har börjat rulla från Colombia och Brasilien mot Venezuelas gräns, meddelar oppositionen.

Det råder upprorisk stämning i venezuelanska gränsstäder, där militären har skjutit tårgas.

– Den humanitära hjälpen kommer definitivt att komma till Venezuela på ett fredligt och lugnt sätt för att rädda liv här och nu, säger oppositionsledaren Juan Guaidó vid en ceremoni i den colombianska gränsstaden Cúcuta, vid en lastbilskonvojs avfärd mot gränsen.

Guaidó talar sida vid sida med Colombias president Iván Duque, som låter meddela att Venezuelas sittande ledare Nicolás Maduro bär allt ansvar för eventuella våldsamheter.

Oppositionen har bett omvärlden att skicka hjälpsändningar till Venezuela, vilket framför allt USA och grannlandet Colombia har hörsammat. Maduro har beordrat att landets gränser ska stängas inför vad han ser som ett förstadium till en möjlig amerikansk invasion.

Sammandrabbningar

I gränsstäder på den venezuelanska sidan av gränsen drabbar demonstranter samman med militärer, som har skjutit tårgas. Aktivister och oppositionella rör sig mot gränsövergången i syfte att välkomna förnödenheterna.

"Vi vill ha arbete!" skanderade en folkmassa inför soldater som posterats vid en av broarna på gränsen, i Urena.

Samtidigt kommer det uppgifter om att tre soldater som posterats vid gränsen lämnat sina poster.

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó, som utropat sig till tillfällig president i Venezuela, sade tidigare att militär personal hjälpt honom att trotsa ett förbud att lämna landet.

– Vi är här för att de väpnade styrkorna deltog i den här processen, slog Guaidó fast.

Enligt Guaidó har en hjälpsändning passerat även gränsen från Brasilien i sydost. Detta har dock inte kunnat bekräftas av Reuters reporter på plats.

Stängde gränsövergångar

I samma område dödades två personer och 15 skadades när den venezuelanska militären tog till våld för att stoppa all passage vid en gränsövergång.

Senare på fredagskvällen samlades tusentals människor i två olika konserter vid gränsen till Colombia – en på den colombianska sidan till stöd för oppositionen och hjälpsändningarna och en på den venezuelanska sidan, på regeringens initiativ för att hävda Venezuelas suveränitet.

I samband med detta meddelade Venezuelas vicepresident Delcy Rodríguez via Twitter att samtliga gränsövergångar till Colombia i delstaten Táchira stängs, och han anklagade samtidigt den colombianska regeringen för att hota Venezuelas fred och självständighet.

Samtidigt flyr människor Venezuela i strid ström. Landet har befunnit sig i recension under flera års tid och enligt siffror från FN beräknas 2,7 miljoner venezuelaner ha lämnat sitt hemland sedan 2015.