SMHI varnar för nytt snökaos

avIsabelle Nordström, Hans Österman

NYHETER

Längs östkusten väntas 10–15 centimeter under natten och morgonen och senare under dagen bakas två oväder ihop över Norrland och ger ännu större snömängder.

Under morgonen var många av SL:s bussar inställda.

– Tyvärr kan det vara besvärligt att ta sig fram i kollektivtrafiken i dag, som i mycket annan trafik, säger Henrik Palmér på SL.

Snön fortsätter att vräka ner över Sverige.

Under natten mot söndagen har ett nytt lågtryck börjat dra upp söderifrån längs östkusten

– Det har sitt centrum över Östersjön och vandrar norrut närmaste dygnet, sa SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson strax efter midnatt.

Live: Trafikakuten

Laddar Live Upplevelse

SMHI hade under natten mot söndagen klass 1-varningar liggande för 16 områden under söndagsdygnet – från Blekinge i söder till Västerbotten i norr.

Natten har varit väldigt besvärlig i Blekinge där det både blåst och snöat, skriver TT.

– Det har fallit en del träd och varit problem med plankorsningar, där bommar inte fungerat som de ska i snön och blåsten, säger Katarina Wolffram.

Vid 09-tiden var det 10 varningar och de flesta låg längs östkusten.

1 av 12
Utsikt i Sollentuna

I östra Svealand och norra delen av östra Götaland talar prognosen om 10–15 centimeter snö under natten och morgonen.

– Precis i kustlandet förstärks snöandet av pålandsvind. Det är inga stora sammanhållande stråk, men ändå lite snökanonseffekt, säger Lovisa Andersson.

Norrland får dubbelsmocka

Senare under söndagen drar ovädret norrut och bakas då ihop med det lågtryck som passerade under fredagen och lördagen. I Västernorrland och Västerbottens kustland väntas upp till 30 centimeter snö.

– Det blir större mängder i Norrland. Det är kallare luft och bygger på lite lättare.

Flera nya trafikolyckor inträffade under natten på E4, bland annat välte en lastbil i diket i höjd med Jönåker mellan Nyköping och Norrköping. Räddningstjänstens varning att lämna bilen hemma ligger kvar.

– Det snöar ju och ska fortsätta snöa. Det är bra att folk låter bli bilen om de kan, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten i östra Götaland.

”Moddigt i omkörningsfilen”

Han manar särskilt trafikanter på E4 att vara försiktiga.

– Det blir moddigt och det vet man, särskilt i omkörningsfilen. Sedan finns några klassiska platser på E4, till exempel Stenkullebacken utanför Norrköping. Den ligger högt och där brukar det komma lite mer snö.

Vid 06.30-tiden välte en last på E4 söder om Tystberga i Södermanland. Enligt Trafikverket dirigeras trafiken förbi växelvis. En bit söderut körde en bil in i mitträcket vid 08-tiden och trafiken påverkas tills att bärgare flyttat på bilen, skriver Trafikverket.

Trafiken dirigeras förbi platsen växelvis. Lastbil som står på tvären och ska bärgas.

Under söndagsnatten har det kommit rejält med snö. Nästan all busstrafik i Stockholm ställdes in under morgonen, enligt SL:s hemsida.

– Bussarna är helt beroende av väghållningen. Jag är säker på att snöröjarna gör så gott de kan så de kan, men nu har bussarna svårt att ta sig fram när det är snö och halt, säger Henrik Palmér, SL:s presskontakt.

Han uppmanar resenärer att vara ute i god tid och läsa på inför resan.

– Tyvärr kan det vara besvärligt att ta sig fram i kollektivtrafiken i dag, som i mycket annan trafik, säger Henrik Palmér.

I Uppsala ställdes all busstrafik i centrum in under söndagsmorgonen enligt UL.

Det har inte inträffat några allvarliga olyckor under söndagsmorgonen utan mindre avåkningar här och där. Trafikverket uppmanar människor att stanna inomhus.

– Man ska hålla sig inomhus och inte köra bil om man absolut inte måste, säger Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour.

Den som trots allt måste ge sig ut och köra rekommenderas åka i tid.

– Se till att ha extra tid, du vet inte var du fastnar, säger säger Katarina Wolffram.

– Ha med varma kläder och något varmt att dricka. Glöm in spolarvätskan och gör inga onödiga omkörningar, det är inte alltid det är plogat i båda filerna.

På måndag ligger ovädret kvar över norra Norrland. I söder blir det kallare igen och ett uppehåll i snöandet – men bara tillfälligt.

– Det kommer ett nytt lågtryck västerifrån, sent på måndagen och under tisdagen. Det är mer snö i sikte, men i nuläget ser det inte ut att bli samma mängder som under helgen, säger Lovisa Andersson.

Här är de svenska snörekorden 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Trafik

SMHI